Međimurje Press
Sport+

Christina Zwicker otvara 50. Svjetsko prvenstvo u Japanu!

Kvalifikacijama gimnastičarki sutra (ponedjeljak) u japanskom gradu Kitakyushuu starta 50. Svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici koje će u tjednu koji je ispred nas podijeliti 12 kompleta medalja, višebojskih i pojedinačnih i to 7 u muškoj i 5 u ženskoj konkurenciji.

U Kitakyushu, rodni grad jednog od najvećih gimnastičara svih vremena Koheija Uchimure, ali i predsjednika Svjetske gimnastičke federacije, Morinarija Watanabea, stiglo je 308 sportaša (194 muških i 114 žena) iz 56 zemalja svijeta.

Ovo natjecanje inače se trebalo održati u Danskoj, međutim kako su prošle godine otkazane OI u Tokiju i prebačene za 2021., Danci su odustali od organizacije SP koje treba biti samo 3 mjeseca nakon Igara. Japanci su „uskočili“ umjesto njih i odlučili organizirati čak 2 SP-a, prvo u sportskoj, a zatim od 27. do 31. listopada i ono u ritmičkoj gimnastici.

U sportskoj gimnastici SP se inače ne održava u olimpijskog godini, a to je svakako jedan od razloga što neke od najvećih gimnastičkih zvijezda nisu stigli u Japan. Od novopečenih olimpijskih zlatnika biti će Japanac Daiki Hashimoto, zlatni prečaš i višebojac iz Tokija te Korejac Shin Jeahwan, te kod žena Ruskinje Angelina Melnikova i Vladislava Urazova i Brazilka Rebeca Andrade.

Među njima biti će i 6 hrvatskih reprezentativaca – Christina Zwicker (višeboj), Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (tlo), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Marko Jovičić (tlo) i Mateo Žugec (konj s hvataljkama).

S njima u pratnji su treneri Vladimir Mađarević, Igor Kriajimskii, Marko Brez, Emil Šanjek i Miroslav Pavlović, maser Vlatko Vorih, te suci Dunja Lederer, Boris Čulin i Mario Vukoja.

Upravo će naša jedina ženska predstavnica i najmlađa članica našeg tima u Japanu, Christina Zwicker, otvoriti SP i to već sutra, prvog ženskog kvalifikacijskog dana, a ždrijeb ju je smjestio u 3. subdiviziju.

Dečki su na rasporedu 2. kvalifikacijskog dana, u srijedu i nalaze se u pretposljednjoj, 7. subdiviziji.

„Ovo je moje prvo SP, još sam sada i jedina hrvatska predstavnica… Bilo bi ljepše da je još netko iz našeg ženskog tima ovdje, ali ovo je individualni sport, svatko radi za sebe, a ja ću se potruditi dati najbolje od sebe. Pa kako bude“, rekla je 19-godišnja Christina uoči sutrašnjeg nastupa. 

„Podij trening je dobro prošao, treninzi idu dobro, treniramo uglavnom po dva puta dnevno… Nadam se da ću u kvalifikacijama napraviti onako kako radim na treninzima, što ljepše, što čišće vježbe. Ne postavljam si nikakav rezultatski pritisak, želim samo izaći van na natjecanje i napraviti ono što znam. To je sve što mogu od sebe očekivati, a ostalo ne ovisi samo o meni nego i drugima.“

I prije nego što je počelo, SP u Kitakyushuu digao je veliku prašinu. Naime, Japanci se nisu snašli u zalogaju koji su preuzeli. Sportaši su smješteni u poprilično loše hotele koje nacionalni Savezi papreno plaćaju. Timovi se do trening dvorana i do mjesta gdje ručaju i večeraju prevoze taksijima, a prvih dana znali su ih čekati satima. Sve zemlje su se digle na noge, neki prijetili i odustajanjem od nastupa…

„Mi smo ovdje u 14-dnevnoj karanteni, ne smijemo nigdje iz hotela. Samo hotel, dvorana i mjesto gdje jedeno koje je isto kao neka dvorana. Dosta vremena gubimo na prijevoze do treninga, ali svima nam je isto. sa smještajem smo se svi šokirali kad smo došli, sve su nas smjestili u takvim čudnim hotelima, ali morali smo se i s time pomiriti. Hrana… Nađe se nešto jestivo za svakoga. Dosta su male porcije, ali možeš uzeti više pa je OK. Doručak je najgori, to nas muči, ali preživjeti ćemo“, poručila je Zwicker.

Kristina Leovac

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja