Međimurje Press
Sport+

Diljem Međimurja obilježen Hrvatski olimpijski dan

Usprkos pandemiji virusa COVID-19 i strogih epidemioloških mjera kojih se moraju pridržavati odgojno-obrazovne ustanove diljem Međimurja obilježen je Hrvatski olimpijski dan

Svake godine 10. rujna obilježava se dan kada je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor. Do sada se ovaj dan organizirao obilježavao na području Grada Čakovca pod organizacijskom palicom Zajednice sportskih udruga Čakovca i uvijek je uključivao djecu iz čakovečkih vrtića. No, zbog zabrane ulaska vanjskih osoba u vrtiće, a na prijedlog ravnateljice Dječjeg vrtića Cipelica Gordane Šoltić Siladi došlo se na ideju izrade videa namijenjenog vrtićarcima.

Zajedničkim snagama Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca izradile su kratki edukativni video koji je namijenjen obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana u cijelom Međimurju. Podršku projektu dao je i Hrvatski olimpijski odbor kroz program Odaberi sport i video je dospio u sve međimurske vrtiće. U 13.-minutnom uratku u glavnoj ulozi je trenerica Tanja Mesarić Novak iz Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan Čakovec. Mesarić Novak je završila kineziološki fakultet i više od dva desetljeća je u sportu. Autorica je programa Univerzalne sportske igraonice i škole kojeg je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Osim toga, autorica je još četiri sportskih programa namijenjenih djeci predškolske i dva školske dobi. Tako su od Štrigove pa do Kotoribe mališani, ali i njihove odgojiteljice bili povezani s olimpijskim duhom.

I dok se u nekim vrtićima vježbalo s video trenericom u drugima je ona bila inspiracija da se izađe na otvoreno i uživa u prekrasnom sunčanom danu. Pohvale na ideju, zajedno s fotografijama stigle su gotovo iz svih dječjih vrtića. Iz gradske i županijske sportske zajednice pak poručuju kako će i dalje nastavljati pronalaziti načine da sport dopre do svih žitelja najsjevernijeg hrvatskog kraja, a posebice do onih najmlađih. Inače, cilj obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana je razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnijem uključivanju građana u sportske aktivnosti, podizanje svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju. Element koji povezuje sve sudionike Hrvatskog olimpijskog dana je bijela majica koja predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje čovječanstvo.

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja