Međimurje Press
Sport+

Dino Rađa, Gordan Giriček i Robert Prosinečki podržali hvale vrijednu akciju

bravo! je pokrenuo društveno odgovornu akciju – “Who runs the world? KIDS! Cilj kampanje je motivirati djecu na bavljenje sportom, osvijestiti roditelje o postojanju problema i djecu maknuti od ekrana i što više vremena s njima provoditi vani – u prirodi.

Kada govorimo o djeci konkretno imamo istraživanje o praćenju debljine djece u školskoj dobi, dakle u dobi od 8 godina, 35 % djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, jednu od te dvije kategorije. To bi značilo otprilike svako treće dijete, što znači u razredu od oko 20 djece, 7 ih ima ili prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Ove zastrašujuće i porazne podatke bravo! slušateljima otkrila je voditeljica Odsjeka za praćenje odrednica tjelesnog zdravlja u Službi za promicanje zdravlja HZJZ-a i socijalna pedagoginja Helena Križan.

Nažalost trend debljanja je u porastu, kako odraslih, tako i djece. Nezdrav način života ne dovodi samo do bolesti nego i do smrtnosti. Za prevenciju, ali i liječenje prekomjerne tjelesne težine potrebno je od malih nogu usvajati zdrave životne navike i njegovati ih. Svi bravo! ambasadori imaju istu poruku kada je u pitanju briga o zdravlju – Paziti na prehranu i uravnoteženo se hraniti, redovito se baviti tjelesnom aktivnošću te provoditi što više vremena vani, a što manje pred ekranom.

Oni su provjereno pozitivni primjeri jer svoje riječi žive. Jedan od ambasadora – Robert Prosinečki u najslušanijem eteru prisjetio se svog djetinjstva:

Bilo je to sasvim drugačije nego danas. Vrijeme smo provodili na cesti – tj igralištu, puno više se družili, puno više bili vani, radili fizički sport, ma nisi ni jeo, nego samo čekao da što prije izađeš van, danas nažalost djeca ne znaju ni razgovarati, samo gledaju u mobitele, sa Žutim se složio Drago Čosić, čiji život je također obilježio sport. Nama nije bilo bitno što, samo da se igra, a da bi igrao košarku ili stolni tenis trebao si čekati da dođeš na red, prisjetio se Čosić i poručio: Djetetu je potrebno ponuditi neke prijedloge, dosada je dobra jer potiče kreativnost, treba maknuti igrice od njih, dok je Žuti obećao da će jednoga dana kada postane djed unuke obavezno voditi na sport.

Da se s djecom treba baviti i razgovarati, složio se i veliki Dino Rađa.

Uvijek su roditelji krivi, nisu dica kriva – roditelji su ti koji trebaju stavljati neka ograničenja i usmjeravati ih. Dite radi samo ono što mu se dozvoli. Dječja glava je prazna i onda se ona puni time čime ju ti puniš ili čime dopustiš da se puni. Ja sam mislio da jedan propušten trening znači KRAJ karijere, a osim treninga bio sam non stop vani na ulici i igrao se s ekipom. 

Njegov kolega, Gordan Giriček koji je košarku napustio radi ozljede, poručio je roditeljima:

Od malena učite ih sportu, vodite ih u prirodu, nemojte biti lijeni, znam da vam je teško, imate poslove, ali trebate za djecu uvijek imati vremena, na kraju dana ili na kraju života kako se kaže, neće ti biti žao što nisi zaradio euro više, ali će ti biti žao ako odnos sa djetetom nisi napravio kako treba, ako je otišlo u krivom smjeru, a ti zapravo si ti kriv.

bravo! ambasadori pozvali su roditelje, djedove, bake, rođake, učitelje i ravnatelje da djeci pruže pozitivan primjer i osiguraju im temelje zdravlja, samim time i preveniraju nastanak prekomjerne tjelesne mase i debljine. Male sportaše pozvali su da se kroz najslušaniji jutarnji show u Hrvatskoj – Beautiful day prijave i izazovu Marka Bratoša da se u njihovom sportu natječe protiv njih i osiguraju si pobjednički pehar. Cilj je da danas postanu aktivni mališani, a sutra zdravi ljudi!

Bravo Press

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja