Međimurje Press
Sport+

Doktori Rusan i Prošev održali zanimljiva predavanja za sportske djelatnike!

Uspješnu realizaciju projekata Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije u prošle dvije godine ponovno je prepoznao Hrvatski olimpijski odbor odobrivši krovnoj županijskoj sportskoj organizaciji i u 2022. sredstava iz programa “Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama”.

Tako su i u 2022. međimurski sportski djelatnici opet mogli sudjelovati na zanimljivim predavanjima renomiranih zdravstvenih djelatnika. Nakon što su njihova prošlogodišnja predavanja bila odlično prihvaćena, liječnici Andrej Prošev i Zrinka Rusan opet su imali priliku educirati međimursku sportsku javnost. Predavanja, koja su održana na čakovečkim Gradskim bazenima Marija Ružić, je otvorila liječnica medicine rada i sporta Zrinka Rusan.

U svom dugogodišnjem radnom iskustvu primarni fokus su joj sportaši te je pripremila temu “Sindrom pretreniranosti”. Kako je objasnila sindrom se  ne javlja samo kod vrhunskih sportaša nego se javlja i kod početnika. „Javljaju  se raznovrsni simptomi, ali uvijek imamo pad u sportskoj formi odnosno loše sportske rezultate i psihičke probleme“ kazala je između ostalog i dodala kako još uvijek ne postoje jedinstveni i pouzdani dijagnostički parametri koji bi se koristili u dijagnozi tog sindroma. „Kada se sindrom razvije nije ga lako liječite jer je osnova terapije mirovanje, odnosno smanjenje trenažnih procesa. Smatram kako je najvažnije preventivnim mjerama izbjeći razvijanje sindroma, a to je moguće dobrom suradnjom trenera, sportaša i stručnih suradnika u sportskom klubu. Vrlo je važno poznavati sportaše kao i svih stresora koji mogu utjecati na pojavljivanje sindroma“ objasnila je Rusan zainteresiranim sportskim djelatnicima.

Psiholgija vrhunski sportaša bio je naziv predavanja kojeg je održao liječnik Odjela psihijatrije Županijske bolnice Čakovec Andrej Prošev. Upravo je mentalitet vrhunskih sportaša prema treningu ili natjecanju igra ključnu ulogu u postizanju sportskih ciljeva. „Neke od najvažnijih psiholoških karakteristika koje vrhunski sportaši moraju razviti kako bi bili uspješni uključuju volju, samopouzdanje, smirenost, emocionalnu kontrolu i mentalni fokus. Uz to su ključni motivacija i spremnost na žrtvu – onaj tko je spreman probiti više granica taj će biti uspješniji“ istaknuo je Prošev koji je i sam bio sportaš, nosio je dugi niz godina i dresove čakovečkih košarkaških klubova. Kazao je kako nisu svi uspjesi u sportu rezultat napornog rada jer neki sportaši imaju genetske predispozicije koje im daju prednost u pojedinim sportovima. „Postoji sportski gen, ali ispada da je ključni dio tog gena ono što omogućava da se bogomdani potencijal ostvari ipak u glavi, kao i da je najveći talent probiti vlastite granice“ zaključio je.

Izrazito zanimljiva i poučna predavanja trajala su 90 minuta, ali je vrijeme, u stručnom okruženju s dvosmjernom komunikacijom, vrlo brzo prošlo. Iz Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije najavljuju kako će predavanja biti održana i na jesen.

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja