Međimurje Press
Sport+

Emma Mečić isplivala dva hrvatska rekorda, Paula Novina jedan!

Proteklog vikenda u Splitu je održano Otvoreno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju na kojem je nastupilo stotinjak natjecatelja iz 15 hrvatskih klubova, te  plivači iz Slovenije, Bosne i Hecegovine i Crne Gore.

Bilo je to prvo veliko plivačko natjecanje na kojem su nastupili naši plivači, sudionici Paraolimpijskih igara u Tokiju, među kojima i osvajač bronce na 100 leđno u kategoriji S6 Dino Sinovčić.

“Istaknuo bih rezultate 15-godišnje Emme Mečić s novim državnim rekordima u disciplinama 100 i 200 metara slobodno (S9) i nastup mladog 14-godišnjeg plivača iz riječkog PK Forca Danila Premuša koji se natjecao u klasi S14 te je pokazao veliki iskorak i potencijal za buduća natjecanja. Paula Novina postavila je novi državni rekord na 100 slobodno u klasi S8,” istaknuo je izbornik Igor Berislavić.

Hrvatskim plivačima je nastup na CRO Openu u Splitu bio zadnja prilika za postizanje normi za Svjetsko prvenstvo koje će se u lipnju održati u Portugalu. Na Svjetskom prvenstvu ćemo imati troje sigurnih predstavnika, a to su Dino Sinovčić, Paula Novina i Ema Mečić. Normu ima i Tomi Brajša, ali on zbog problema s ozljedom neće putovati na Madeiru. Priliku za ostvarivanje norme imat će još Ante Rađa koji će idućeg vikenda nastupiti na svjetskoj paraplivačkoj seriji u Berlinu.

“Ostali naši seniorski reprezentativci ostvarili su standardno dobre nastupe. Paula, Dino i Emma se nalaze u ciklusu priprema za svjetsko prvenstvo te su im rezultati bili u okviru očekivanih, dok su Leonardo Renić, Karlo Knežević i Marija Badrov pokušali otplivati normu za SP. Bili su jako blizu, ali nažalost nisu uspjeli. Ante Rađa svoju priliku za isplivavanje norme imat će ovog vikenda na svjetskoj paraplivačkoj seriji u Berlinu.”

Osvajač tokijske bronce Sinovčić, koji je član Mornara, nije dozvolio iznenađenje ostvarivši pobjedu u svojoj najjačoj disciplini, 100 leđno s rezultatom 1:20.44 (798 bodova) ispred Slovenca Tima Žnidaršiča Svebšeka koji je plivao 1:1:27.14 (654), te Ante Rađe (Cipal) s rezultatom 1:23.40 (641).

Mečić je na 100 slobodno (1:07.46) i na 200 slobodno (2:23.86) postavila nove hrvatske rekorde, a slavila je i na 50 leptir (34.89) i 400 m slobodno (5:00.74).

“Mečić je bila najistaknutiji pojedinac prvenstva. Ona živi i trenira u Švicarskoj, ali nastupa za Hrvatsku,” otkrio je izbornik.

“Od mladih plivača još valja istaknuti veliki napredak Karle Pavlović (Pk Natator), Ane Marije Kovač (PK Cibalae) i Tonija Matijaševića (PK Cipal). Također, 18-godišnja Splićanka Nikolina Mitar (PK Cipal) koja se tek nedavno uključila u plivački program je otplivala normu za Svjetsko prvenstvo u disciplini 100 metara prsno (SB4). Nažalost, Nikolina još nema međunarodnu klasu i ne može prisustvovati SP-u. Na natjecanju je uočen veći broj plivača mlađih dobnih skupina u odnosu na protekle godine što nam pokazuje kako je sustav posebnog naglaska na razvoj mladih plivača koji smo pokrenuli prošle godine urodio plodom. Bitno je napomenuti da je i sama kvaliteta rezultata upravo tih plivača znatno veća nego što je bila,” zaključio je Berislavić.

Paraolimpijka Pula Novina (Natator) je bila najbolja na 50 prsno (43.89) i 100 m prsno (1:31.56). Kristijan Vincetić (Dubrava) je pobijedio na 50 leptir (30.47), Marija Badrov (Natator) je odnijela pobjedu na 50 m slobodno (32.07), a u istoj disciplini u muškoj konkurenciji slavio je njezin klupski kolega Karlo Knežević (32.49). Knežević je pobijedio i na 100 slobodno (1:11.08), Tomislav Prša, također iz Natatora je pobijedio na 50 prsno (39.00), baš kao i Karla Pavlović na 200m mješovito (3:33.72). Na 50 leđno je bio najbolji Danilo Premuš iz Force (37.25), te Kristina Kešerac iz Marsonije (44.38).

U Splitu je organiziran i edukacijski seminar, a u suradnji s Hrvatskim paraplivačkim savezom dogovora je biomehaničku analizu plivača koju će raditi Goran Kežman.

Denis Lugarić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja