Međimurje Press
Sport+

Filip Ude uoči svjetskog finala!

Dokazao sam sebi, ali i svima drugima da sam još u vrhu. Sretan sam što će me moja Eva gledati na televiziji!

Filip Ude spreman je za sutrašnju borbu u finalu Svjetskog prvenstva u Japanu. Srebrni hrvatski olimpijac iz Pekinga 2008. sutra će se na svom 11. nastupu na SP-ima boriti u 4. svjetskom finalu i ujedno 3. pojedinačnom.

35-godišnji Čakovčanin, član Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, u svojoj bogatoj riznici medalja ima sve velike gimnastičke medalje. Olimpijsko srebro iz Pekinga je svakako na vrhu piramide u koju je nanizao i svjetsko srebro iz Nanninga 2014. i dva europska srebra u Lausanni 2008. i Mersinu 2020., bi je i mediteranski doprvak i europski juniorski, pritom je od izborio i čak 62 finala Svjetskih kupova u kojima je osvojio 16 medalja…

I nakon svega toga, danas, sa 35 na leđima, i dalje je u svjetskom vrhu. U borbi za još jednu svjetsku medalju.

Ždrijeb mu je donio startni broj 2 u sutrašnjem finalu koje starta od 10:50 po hrvatskom vremenu (prijenos na HRT 2 od 9:10).

„Najsretniji sam kad me moja Eva može gledati na televiziji. I kad je ponosna na mene. Nema veće sreće od toga. Jako mi fali i evo i ovim putem je pozdravljam i šaljem veliku pusu“, u uvodu će Filip.

„Dosta sam smiren, ovo je moje treće pojedinačno finale na SP-u. U oba sam odradio vježbu. Jednom sam zauzeo 5. mjesto, drugi put osvojio srebro. Na žalost ili na sreću, ne znam, vidjet ćemo, neću raditi svoju najtežu vježbu s „Busnarijem“ zato što to nije dobro uvježbano. Slučajno mogu napraviti tu vježbu, ali odlučili smo bolje da ne eksperimentiramo. Imati ću dosta slabiji start od ostalih vježbača. Ja idem 6.1, oni 6.5, 6.6, tako da s te strane se malo teže boriti u finalu s njima. Ipak su pola boda u prednosti. Ali, na žalost, ovaj put zbog ozljede ramena nisam stigao natrenirati „Busnarija“. Žao mi je što ne mogu ovdje ići sve što znam“.

S čime bi bio sretan kada sutra završi finale?

„Da završim finale s vježbom od početka do kraja i da budem zadovoljan svojom izvedbom. Sretan sam i sada. Postavio sam si cilj prije nego smo išli na SP. Znao sam da nemam spremnu najtežu vježbu. Moj cilj je bio samo da uđem u finale i sam sebi, a i svima dokažem da sam još tu. Da sam među top 8 najboljih na svijetu sa 35 godina i to sam i napravio. U finalu idem opušteno, što bude, bude. Potrudit ću se napraviti svoje, ponoviti vježbu iz kvalifikacija i nadam se da će mi to uspjeti.“

Kako podnosi sve ove dane karantene u Japanu?

„Svima nam je isto. Nemam se što previše žaliti. Nitko ne smije izlaziti iz soba. S jedne strane OK. Vrijeme kratim gledajući filmove, serije, surfam po internetu… Jučer su nas preselili u bolji hotel, imamo konačno bolji internet, hrana se poboljšala, sve je bolje. Mislim da će zadnji dan biti i hrana i sve drugo najbolje, ali zakasnili su sa svime time. Svi smo očekivali malo drukčiju organizaciju, sve drukčije, ali eto, uvijek vas netko može iznenaditi“, poručio je Filip.

Sva Udeova velika finala:

OLIMPIJSKE IGRE

Peking 2008.

SREBRO – konj s hvataljkama

SVJETSKO PRVENSTVO

Stuttgart 2007.

22. mjesto – višeboj

Rotterdam 2010.

5. mjesto – konj s hvataljkama

Nanning 2014.

SREBRO – konj s hvataljkama

EUROPSKO PRVENSTVO

Volos 2006.

6. mjesto – tlo
6. mjesto – konj s hvataljkama

Amsterdam 2007.

17. mjesto – višeboj
7. mjesto – konj s hvataljkama

Lausanne 2008.

SREBRO – konj s hvataljkama

Berlin 2011.

19. mjesto – višeboj

Moskva 2013.

8. mjesto – konj s hvataljkama

Sofia 2014.

7. mjesto – konj s hvataljkama

Glasgow 2018.

6. mjesto – konj s hvataljkama

Mersin 2020.

SREBRO – konj s hvataljkama

EUROPSKO JUNIORSKO PRVENSTVO

Patras 2002.

8. mjesto – tlo
17. mjesto – višeboj

Ljubljana 2004.

SREBRO – tlo

5. mjesto – višeboj

MEDITERANSKE IGRE

Pescara 2009.

SREBRO – tlo

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja