Hrvatski olimpijski dan u Čakovcu

Čakovečke predškolske i osnovnoškolske ustanove pridružile su se obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana. U Dječjem vrtiću Cipelica taj dan se redovito obilježava više od desetljeća, a izuzetak nije bila ni ova godina. Kako je objasnila ravnateljica vrtića Gordana Šolitić Siladi sva djeca iz matičnog vrtića Cipelica, ali i djeca u Cvrčku, Vjeverici, Pirgu i Zvjezdicama bila su uključena u aktivnost.

I ove godine, kao i prethodnih deset, aktivnost u vrtićima odrađena je uz pomoć Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan i njihovih trenera. U vrtiću Cipelica tako su djeca izvodila elemente raznih sportova kao što su gimnastika(kolut naprijed), košarka(ubacivanje lopte u koš), nogomet(igra), rukomet(bacanje loptice u cilj), atletika(trčanje preko prepona) i odbojka (odbijanje balona).

Trenerica u klubu Tanja Mesarić Novak tom prilikom je istaknula kako je cilj zainteresirati što veći broj mališana na bavljenje sportom. “U današnje vrijeme veliki problem predstavlja pretilost, a ona za sobom povlači brojne bolesti od dijabetesa do različitih srčanih oboljenja. A sve se to može riješiti bavljenjem sportskim aktivnostima” poručila je Mesarić Novak. Macanovci su bili glavni asistenti i u vrtiću Cvrčak gdje su odradili zagrijavanje, postavili poligon s različitim preprekama i na kraju rastezanje. Hrvatski olimpijski dan obilježen je u 1. osnovnoj školi tradicionalnim pješačenjem od škole do izletiša Hozjan u Mačkovcu gdje su održane različite sportske igre te nogometna utakmica protiv ekipe OŠ Šenkovec. Sudjelovalo je preko 600 učenika od 2. do 8 razreda te 50 učitelja. U 2. osnovnoj školi od 10 do 12 sati organizirana su sportska natjecanja: graničari, nogomet, košarka i štafetne igre. Odigrana je revijalna utakmica između učenika i učitelja koju su dobili učitelji rezultatom 5:2, a nakon nje đaci su mogli igrati stolni tenis, badminton,odbojku ili košarku.

Učitelj Mladen Dešić naglasio je kako je ispunjen cilj omasovljenja i uključenja djece u sport. Pohvalio je akciju jer se svake godine 10. rujna preko milijun ljudi u Hrvatskoj bavi sportom.

3. osnovna škola Hrvatski olimpijski dan obilježit će u srijedu 12. rujna od 10.30 – 12:00 sati na terenima kod škole. Prije samog početka svi učenici zajedno sa svojim razrednicima i učiteljima škole pod vodstvom profesora TZK održati će zajedničko izvođenje pripremnih vježbi na nogometnom terenu. Nakon zajedničkog vježbanja učenici će moći vidjeti prezentacije raznih udruga s kojima škola godinama surađuje. Centar za odgoj i obrazovanje pak će svoje obilježavanje dana imati u četvrtak 13. rujna.

Svi sudionici Hrvatskog olimpijskog dana imali su na sebi bijelu majicu. Bijela boja na simboličan način predstavlja prijateljstvo među ljudima, kao što to čini zastava prijateljstva – olimpijska zastava na kojoj pet isprepletenih krugova na bijeloj pozadini povezuje cijelo čovječanstvo.

I ove godine Čakovec je zahvaljujući vrtićarcima i školarcima ispunio cilj manifestacije: razvijanje svijesti o ulozi sporta u društvu, masovnijem uključivanjem građana u sportske aktivnosti, podizanja svijesti o važnosti redovitog bavljenja tjelesnim aktivnostima i edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju.

(Tomica Jakopec)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*