Međimurje Press
Sport+

Jelena Brešković osvojla broncu na EP za slijepe i slabovidne!

Hrvatska paradžudašica Jelena Brešković osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 57 kg na IBSA Europskom prvenstvu u džudu za slijepe i slabovidne u Caglijariju.

Hrvatske boje na EP-u koje je održano u sportskoj dvorani PalaPirastu u Cagliariju branilo je dvoje natjecatelja u kategorji J2 (slabovidni) – Jelena Brešković (-57 kg), te Josip Tonžetić (-60 kg). Mlada 19-godišnja Kaštelanka je osvojila broncu, dok je 31-godišnji Zagrepčanin bio sedmi.

“Ovo je moja prva seniorska medalja, sretna sam i ponosna. Iznenadila sam samu sebe i stvarno sam zadovoljna,” kazala je Brešković koja je na nedavnim Europskim igrama mladih u Finskoj osvojila zlato.

Hrvatska paradžudašica Jelena Brešković osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 57 kg na IBSA Europskom prvenstvu u džudu za slijepe i slabovidne u Caglijariju. Jelena je broncom na Sardiniji zaradila i važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

“Hvatamo bodove za Pariz, naravno nadam se nastupu na Paraolimpijskom igrama 2024. godine. Ovo je ljeto bilo uspješno, prvo sam u Finskoj na Europskim igrama osvojila zlato, a sada i broncu na EP-u. Jedva čekam nastup na Svjetskom prvenstvu koje je koncem godine u Azerbajdžanu,” dodala je članica JK Kaštela.

Mlada hrvatska paradžudašica je tako napravila korak naprijed nakon petog mjesta osvojenog na EP-u 2019. u talijanskoj Genovi. Zanimljivo, u Genovi je broncu osvojila njezina šest godina starija sestra Lucija u kategoriji do 70 kg.

Lucija je bila prva hrvatska džudašica u povijesti paraolimpijskih igara. Na POI u Rio de Janeiru 2016. je dogurala do borbe za broncu, ali je nažalost izgubila od Naomi Soazo iz Venezuele.

“Nadam se da ćemo Lucija i ja zajedno nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za dvije godine,” poručila je Jelena koja je na putu do europske medalje upisala dvije pobjede i dva poraza.

“U prvoj borbi ostvarila je pobjedu ipponom protiv Ukrajinke Ljudmile Jakimčuk, a zatim tijesni poraz od Turkinje Zeynep Celik koja je na kraju osvojila zlato. Uslijedio je odlučujući meč protiv Njemice Ramone Brussig, dvostruke paraolimpijske pobjednice iz Atene i Londona, a Jelena je slavila pobijedom na tri shida (kazne) i time osigurala brončanu medalju. U posljednjoj borbi u skupini emotivno i fizički ispražnjena i umorna, izgubila je od paraolimpijske pobjednice iz Rija, Ukrajinke Inne Černiak Sič,” kazao je njezin trener Ante Vladimir Batinić.

U Cagliariju je nastupio i Josip Tonžetić u kategoriji do 60 kg zauzevši sedmo mjesto s dva poraza. Tonžetić je u prvoj borbi izgubio od Gruzijca Nukrija Migrijanašvilija koji je na koncu bio treći, a potom je u repesažu izgubio od Francuza Youna Balcoua.

Član kluba Judo kluba Dojo je prije tri godine u Genovi debitirao na EP-u izgubivši u 1. kolu. Josip je dvostruki hrvatski reprezentativac u džudu – za slijepe/slabovidne i gluhe sportaše.

Jelena je broncom na Sardiniji zaradila i važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Denis LUGARIĆ

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja