Međimurje Press
Korisni savjetiSport+

Kako vježbaju osobe s invaliditetom te gluhe i slijepe osobe?

Od 01.10. do 08.10.2022. u Zagrebu, provesti će se projekt za mlade s posebnim potrebama i mlade s manje mogućnosti pod nazivom “The impact of us”. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.
Ovaj projekt razvila je skupina mladih ljudi s invaliditetom kako bi se uhvatili u koštac s izazovima s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu kada je u pitanju njihova fizička i psihička dobrobit.
Problemi s kojima se ovi mladi susreću su nedostatak znanja o tome gdje i kako vježbati, strah od pada, nedostatak energije, ovisnost o roditeljima, nedostatak prijatelja i mjesta za igru, barijere u vanjskim prostorima i slično.

Stoga, tijekom 8 dana radionica projekta, mladi iz Hrvatske će, zajedno s njihovim vršnjacima iz Bugarske i Rumunjske, podijeliti svoja iskustva, implementirati sportske i rekreativne radionice te pronaći zajednička rješenja. Osim osoba s invaliditetom, na projektu će sudjelovati slijepi i gluhi mladi iz Bugarske i Rumunjske.
Emocionalni i psihološki utjecaj koji sport i tjelesna aktivnost mogu imati na mlade osobe s invaliditetom značajni su za njihov osobni razvoj.

Organizator projekta je Taekwondo klub Maksimir, dok su partneri Asociatia Babilon Travel iz Rumunjske i Union of Deaf iz Bugarske. Mladi s posebnim potrebama iz Taekwondo kluba Maksimir su veoma sretni što mogu ugostiti mlade iz drugih država Europske Unije u našem prekrasnom gradu – Zagrebu. Ovim putem pozivaju sve zainteresirane da se prijave na mailing listu, za sudjelovanje na budućim Erasmus projektima https://forms.gle/btiHquaoUomgKspVA

Taekwondo klub Maksimir postoji preko 40 godina te godišnje organizira više od 30 domaćih i međunarodnih natjecanja i raznih sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, u svrhu integracije mladih s posebnim potrebama u društvo. Ciljane skupine s kojima klub surađuje, a koje su ujedno i članovi kluba, su mladi s Downovim sindromom, raznim deformitetima, distrofijom mišića, cerebralnom paralizom, intelektualnim poteškoćama, niskim IQ < 75 i autizmom.

 Krešimir Horvath

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja