Karate stil njihovog života

Današnji Karate klub Globus osnovan je 1987. godine u Nedelišću pod nazivom Karate klub Mirko Bukovec Nedelišće. Osnivač i prvi trener bio je Imre Prokec. Kasnije mu se pridružuje i trener Vlado Bošnjak, koji u klub dovodi kao glavnog sponzora tvrtku Globus iz Pušćina, pa 1991. godine klub po novom sponzoru mijenja ime u Karate klub Globus Nedelišće. Klub postaje prepoznatljiv po novom imenu i to ime ostaje do današnjih dana (i nakon prestanka suradnje sa nekadašnjim sponzorom). Klub se 1998. godine preselio u Čakovec, gdje mu je i danas sjedište, i djeluje pod imenom Karate klub Globus Čakovec.
Mnogo je zaljubljenika karatea preuzelo ulogu treniranja mladih dječaka i djevojčica kojima nesebično dijele znanja i umijeća tog sporta, no za našu priču izdvojit ćemo Tomislava Magdalenića, Dejana Slukića i Mladena Vizingera, koji svojim radom unaprijeđuju sport i od mladih ljudi stvaraju vrhunske sportaše.

U Dekanovcu žive brat i sestra Sven i Laura Strahija koji još malo pa neće imati mjesta za sva priznanja i medalje koje redovito, sa svakog natjecanja donose kući i pune vitrine vrijednim znamenjima.
Povod razgovoru s mladim sportašima bilo je nedavno priznanje Svenu Strahiji kao najperspektivnijem sportašu naše županije. Trebalo je naći vremena za razgovor, jer su u međuvremenu tekle pripreme za Državno natjecanje za 2018. godinu. Svena i Lauru ulovili smo i u razgovoru saznali tko su i kako im djetinjstvo karate čine bogatijim i ispunjavaju svaki slobodan trenutak.
1.Kako bi vi sebe predstavili?
Zovem se Sven i učenik sam 4. razreda Područne škole Dekanovec…a ja sam Laura i idem u 3. razred – zajedno smo u školi, jer pohađamo kombinirani razred, dodao je Sven, uz opasku da su karate njihov stil života.
2. Otkud baš karate?
Sven objašnjava da je jednom prilikom išao s tatom pogledati turnir na kojem se natjecao sin od tatinog  prijatelja – na početku me je bilo strah i gledati, jer sam vidio borbe i mnogo natjecatelja, ali javila se želja da probam i eto me tu sam. .
Laura je pak gledajući Svena i sama odlučila da pokuša – nije mi žao što sam družeći se s bratom upoznala i nove prijatelje i svu ljepotu karatea, jer ne učimo na treninzima samo karate.  Provlači  se i niz drugih aktivnosti koje nam ispunjavaju slobodno vrijeme.
3. Znači da slobodnog vremena i nemate?
Karate nam oduzima puno slobodnog vremena, treninzi su svakodnevno, a vikendima natjecanja. Organizacijom,za koju su svakako zaslužni naši roditelji, uspijevamo se igrati s prijateljima, naravno ne zanemarivajući i školske obaveze.
4.Kako bi najkraće objasnili neka pravila karatea?
Sven je stručno objasnio načine i podjele u karateu no Laura je bila vrlo kratka i objasnila…osnovno je pravilo, iako je to borilačka vještina da svoje znanje primjenjujemo isključivo u borbama, a nikako u igri s prijateljima. Sven je pridodao da nikad nije svoje borilačke vještine primijenio među prijateljima iako se karate povezuju s tučnjavom, što nije točno, jer karate su ustvari vježba s ciljem da do borbe ne dođe.
5.Tko je bolji?
Sven vrlo brzo i spremno kaže-ja sam bolji, jer sam iskusniji! Laura dodaje…i ja sam dobra i postižem dobre rezultate, ali nismo se nikad međusobno borili, a tko zna što bi se dogodilo.
6.Medalje i kakav je osjećaj ne dobiti je?
Imamo ih zaista puno, jer idemo na svako natjecanje..osjećaj ne dobiti medalju je težak, ali zato poticajniji, jer onda se još jače trenira, uvijek se trudimo biti bolji i uspješniji.
7.Škola i sport?
Karate kao i svaki drugi sport oduzimaju puno vremena, ali ipak je škola na prvom mjestu. Veselimo se kad se pohvalimo u školi, jer nam i prijatelji čestitaju, a imamo i podršku i razumijevanje učiteljice Tatjane Dobošić koja nam uvijek čestita i fotografira.
8.Priznanje koje si dobio neposredno prije državnog natjecanja, tvoj doživljaj istog?
Priznanje koje sam dobio kao perspektivan sportaš Međimurske županije znači mi puno, to mi je motivacija da i dalje marljivo treniram i budem uporan u ostvarivanju svih ciljeva ističe Sven.
Sa državnog natjecanja vratili su se opet s medaljama, a Laura je i Državna prvakinja u svojoj kategoriji.
Uz sve čestitke i Svenu i Lauri i nadom da s takvim mladim ljudima i budućnost dobiva zlatna odličja.
(T.D.)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*