Međimurje Press
Sport+

Košarkaški klub Međimurje: Spremni za veliki izazov, nastup u Jedinstvenoj kadetskoj ligi HKS-a!

U subotu 15. siječnja kreće Jedinstvena kadetska liga Hrvatskog košarkaškog saveza za sezonu 2021./2022. koja broji 10 najboljih sastava u uzrastu U-17 (igrači rođeni 2005. i mlađi) u Hrvatskoj

Među 10 ekipa koje će se boriti za naslov prvaka Hrvatske u ovoj kategoriji su kadeti hrvatskog drugoligaša Košarkaškog kluba Međimurje Čakovec, koji su kao jedini predstavnici regije Sjever izborili nastup u konkurenciji kadetskih ekipa ponajboljih hrvatskih klubova.

Naime, među 10 najboljih ekipa Hrvatske igraju u ovom uzrastu igraju ekipe: ABA ligaša KK Cibona Zagreb i KK Zadar, hrvatski premijer ligaši KK Cedevita Junior Zagreb, KK Vrijednosnice Osijek, KK Šibenka i KK Sonik Puntamika. Nastupaju također kadeti tri kluba koji izvrsno rade s mladima i predvodnik su tog rada, poput KK Bosco Zagreb koji brani naslov hrvatskog prvaka u ovoj kategoriji, te KK Marsonija Slavonski Brod kao najbolja kadetska ekipa u slavonskoj i KK Stoja Pula u istarsko-riječkoj regiji.

Već u 1. kolu Međimurje ugošćuje jednog od glavnih favorita za naslov prvaka (subota, 15. siječnja, Ivanovec, dvorana OŠ, 18 sati), kadetsku ekipu zagrebačke Cibone koja je izborila nastup kao pobjednik Centra koji okuplja najbolje zagrebačke klubove i ima najjaču regionalnu ligu u ovoj kategoriji u našoj zemlji.

Talentirana generacija kadetske ekipe Košarkaškog kluba Međimurje izborila je nastup kao jedini predstavnik Regije Sjever među 10 najboljih hrvatskih klubova u kategoriji U-17 u Jedinstvenoj kadetskoj ligi HKS-a.

Nakon što uvjerljivo osvojili 1. mjesto u Regionalnoj kadetskoj ligi Čakovec-Varaždin, u finalu Regije Sjever koje je odigrano u prosincu, u dvije utakmice kadeti Međimurja bili su bolje od Radnika Križevci i tako su izborili ulazak među elitu hrvatske kadetske klupske košarke.

Tako je generacija mladih košarkaša Međimurja koja je uglavnom sastavljena od igrača rođenih 2006. i mlađih nastavila niz dobrih rezultata koji su započeli već u kategoriji dječaka i pretkadeta.

Ova sezona bit će za njih zapravo izvrsna priprema za ono što se očekuje iduće godine, kada bi ova generacija zapravo trebala imati vrhunac u kadetskom uzrastu.

Međutim, iako će biti mlađi od svih (za ligu su prijavljena samo 2 igrača rođena 2005., dok su svi ostali 2006., 2007. i 2008. godište), neće se unaprijed predati protiv nikoga.

– Protiv već selekcioniranih ekipa koje u svojim redovima imaju po tri-četiri ili više hrvatskih reprezentativaca u ovom uzrastu i još su se pojačale za ovu ligu kao što su: Cibona, Cedevita, Zadar ili Bosco najvažnije će biti pružiti što bolji otpor i ostati što duže u igri za pozitivan rezultat. S ostalima bit će to izvrsna prilika da se vidi koliko može ova ekipa mladih košarkaša Međimurja uz vjeru da se može doći do nekoliko pobjeda i što boljeg plasmana, kaže trener Stjepan Štef Novak uoči početka lige.

Boje Međimurja u 1. hrvatskoj kadetskoj ligi branit će od subote većinom igrači koji su izborili ulazak u ovu ligu:  Lovro Marčec, Lovro Novak, Ivano Rodek, Lovro Beuk, Tomo Balent, Nikola Hren, Niko Šarić, Franko Zaspan, Fabijan Zember, Viktor Šimunić, Leonard Kuqi i Josip Džerdži, dok su se kao pojačanja kako u kvaliteti i širini, tako i visini igračkog kadra priključili: povratnik u klub Jakov Horvat (190 cm, KA Mrav Zagreb) i najbolji igrač generacije 2006. ludbreškog Grafičara Aleksandar Zember (193 cm). Također će se za ulazak među 12 igrača svake utakmice konkurirati još Matej Horvat, Roko Knežević, Filip Sinković i Leon Igrec.

Nažalost, većinu prvog dijela prvenstva JKL-e propustiti će zbog ozljede Franjo Kranjčec, ponajbolji igrač prvog dijela ove prvenstvene sezone, kako u obrani, tako i u napadu. Ali, očekuje se tijekom veljače njegovo priključenje treninzima s ekipom i onda postupno uključivanje u sastav koji će biti na raspolaganju treneru Novaku.

Za KK Međimurje nastup u 1. JKL HKS-a veliki je izazov ne samo što se tiče mlađih kategorija čije su ekipe redovno među najboljima u cijeloj regiji Sjever, već i cijelog kluba.

Naime, dogovorom iskusnijih igrača i uprave od ove sezone je napravljen zaokret u pomlađivanju seniorske ekipe, sa ciljem da se pokuša u naredne dvije-tri sezone stvoriti sastav koji će biti dugoročno na okupu i uz mlade koji dolaze iz Škole košarke i sve najbolje međimurske košarkaše u naponu snage, doseći Prvu košarku ligu.

– Kadetska ekipa naš je veliki zalog za budućnost kluba i općenito kvalitetne košarka u Međimurju i nakon što smo bili uspješni u regiji Sjever odlučili smo igrati najbolju hrvatsku ligu u ovom uzrastu već u ovoj sezoni, iako je ona osim što je izazovna i iznimno zahtjevna, posebice financijski, poručuje trener Novak, koji je ujedno i voditelj projekta nastupa u 1. JKL.

Naime, kako bi sudjelovanje kadeta u 1. HKL bilo moguće, klub je dobio organizacijsko pojačanje u roditeljima i prijateljima kluba koji su ga postavili kao sportski projekt. Uz dobre igre na terenu potrebno je prvenstveno zaokružiti proračun za nastup u ovoj najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi U-17 u zemlji.

Prvu inicijalnu podršku sponzora i donatora već su dobili, očekuje se da će se njima pridružiti i drugi koji žele i mogu pomoći, te da će ovaj košarkaški projekt ulaganja u mlade, prepoznati i odgovorni u Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, kao i njihovim zajednicama sportova, kako bi isti bio priveden kraju na što uspješniji način.

Košarkaški klub Međimurje
Čakovec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja