medjimurjepress@gmail.com

Kristian Topličanec deveti na svijetu

Kristian Topličanec osvojio je deveto mjesto u kategoriji kadeta do 57 kilograma na Svjetskom karate prvenstvu za mlađe dobne kategorije koje se održava u Čileu.

15-godišnji Čakovčanin bio je dio hrvatske reprezentacije na prvenstvu koje je okupilo 96 država i 1.557 natjecatelja. Mladi član Karate kluba Globus iz Čakovca u prvom kolu svog dijela ždrijeba bio je slobodan, a u drugom je bio uvjerljiv protiv izrazito jakog Ukrajinca koji je osvajao zlata na Youth karate ligama. Nažalost u osmini finala bolji od Čakovčanina bio je predstavnik Turske koji je na kraju čak došao do finala.

Unatoč porazu Kristian je ušao u repasaž, ali nije uspio osvojiti medalju. U iznimno jakoj konkurenciji, među kojima je bio pobjednik Svjetskog kupa u Umagu, Topličanec je na kraju završio kao deveti.

Plasman među 10 najboljih na svijetu trener Dejan Slukić ocijenio je kao odličan rezultat. “Već sam plasman na smotru najbolji cijelog planeta je velika stvar. Kristian nije razočarao, dao je sve od sebe, ali kombinacija nedostatka sreće, lošeg ždrijeba, umora od putovanja te cjelokupne situacije koja se dešava u Čileu rezultat je toga da trenutačno bolje od 9. mjesta nije išlo” izjavio je Slukić.

Svakako posebna priča Svjetskog prvenstva je trenutačna politička-sigurnosna situacija u ovoj južnoameričkoj državi. Iako je riječ o najstabilnijoj demokraciji među zemljama Latinske Amerike val prosvjeda koji je uzeo i 18 smrtnih žrtava za posljedicu je imao proglašenje policijskog sata. Svi sportaši, pa tako i članovi hrvatske karate reprezentacije su cijelo vrijeme pod policijskom zaštitom, a hotel u glavnom gradu Santiagu napuštaju samo kada idu na natjecanje.

Svojevrsni život u zatvoru dalekoj je od idealne atmosfere za jedno ovakvo natjecanje. Tako je npr. reprezentacija Japana odustala od natjecanja i napustila Čile. No, usprkos svemu naš Kristian je postigao zapaženi rezultat koji će mu donijeti dodatne bodove na svjetskoj rang listi.

Učenik Srednje škole Čakovec trenutačno je 62. kadet na svijetu, ali nakon 1. studenog kada se objavi nova lista sigurno će skočiti na poziciju između 10. i 15. mjesta. “Ovo je tek početak. Ima tu još mjesta za napredak i ako će Kristian i dalje, kao i dosad, marljivo i naporno trenirati sigurno će daleko dogurati u karateu” optimistično je najavio je trener čakovečkog Globusa Dejan Slukić.

Tmica Jakopec

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Leave a Reply

*