Međimurci biciklirali u sklopu projekta BIKE FOR EUROPE

Djelatnici međimurskih zdrastvenih ustanova, PU međimurske, Gradskog društva Crvenog križa, gradova Čakovca, Preloga i Murskog Središća, sportskih i turističkih zajednica bili su dio biciklističke karavane koja je povezala sva tri međimurska grada.

Organizaciju ture od Preloga preko Murskog Središća pa do Čakovca preuzeo je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije koji se tako uključio u veći europski projekt “BikeForEurope”. Kako je rekla voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo Renata Kutnjak Kiš  riječ je o projektu kojeg je pokrenula Međunarodna organizacija za sport i kulturu ISCA iz Kopenhagena s ciljem promocije  biciklizma kao održivog i aktivnog oblik prijevoza s vrlo povoljnim utjecajem na zdravlje. Dodala je i kako je današnja biciklistička aktivnost koja je u potpunosti uspjela, ujedno i dio NowWeMOVE kampanje čiji je cilj do 2020. uključiti novih 100 milijuna građana Europe u sport i tjelesnu aktivnost. “Dionicu od 46 kilometara odvozili su svi koji su se uključili i time skrenuli pažnju ne samo na biciklizam kao oblik prijevoza već i na važnost kretanja” istaknula je Kutnjak Kiš.

Na nju se nadovezala i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Sunčana Glavina Petričević koja je rekla kako bi pozvala i sve druge da se priključe bicikliranju, bilo organiziranom ili u nekoj vlastitoj režiji.  Svi sudionici biciklističke ture kroz međimurska tri grada pohvalili su i ideju i organizaciju te iznijeli mišljenje kako bi trebala postati tradicionalna.

Nisu samo oni koji su biciklom prošli dobar dio Međimurja uživali. Vesela i radosni su bili i vrtićarci iz međimurskih gradova koji su sudjelovali na “Biciklijadi za najmlađe”. Naime, Zavod je u suradnji s PU međimurskom u svakom od tri grada organizirao biciklijade koje su za cilj imale podučiti djecu o sigurnoj vožnji na dva kotača.

Policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu PU međimurske Irena Branović kazala je kako je povratna rekacija bila odlična i da su djeca naučila puno toga. Oduševljeni su bili i roditelji i odgajatelji. Ravnateljica Dječjeg vritća Cipelica iz Čakovca Gordana Šoltić Siladi otkrila je kako su vrtićarci bili jako uzbuđeni i da svi danas u vrtić stigli sa svojim biciklima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije pak su poručili kako će i dalje nastaviti s akcijama koje imaju za cilj popularizirati važnost kretanja, a prve su na rasporedu već sljedećeg tjedna u sklopu Europskog tjedna sporta.

ZZJZ Čakovec

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*