Međimurje Open 2019.

KARATE – JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH SPORTOVA

U svim istraživanjima koja se posljednjih 10-tak godina provode na razini planeta, karate se svrstava među tri najpopularnija individualna sporta. U mnogim anketama čak je i ispred nekih bazičnih sportova, poput gimnastike i plivanja. Izuzetak nije ni Hrvatska, karate je kod nas iznimno zastupljen i jako popularan.

Posljednji uspjesi Ivana Kvesića malo boljim poznavateljima sportskih prilika u nas nisu nikakvo iznenađenje. Aktualni svjetski prvak samo je posljednji u nizu zbog kojih se trobojnica sa šahovnicom vijorila na brojnim karate natjecanjima. Iz široke baze karatista s kvalitetnim trenerima rezultati ne izostaju. No, i bez velikih rezultata ovaj sport zauzima posebno mjesto u Hrvata. Iako se njegovi korijeni vežu uz Daleki istok „zarazili“ smo sve vrlo brzo i vrlo lako. Poznato je da dio svoje popularnosti karate duguje činjenici da odlično razvija pozitivne psiho – fizičke aspekte kod djece, stvara im osobine kao što su disciplina, poštovanje i samokontrola. Idealan je za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Kroz karate djeca će poboljšati svih sedam motoričkih sposobnosti – brzinu, snagu, koordinaciju, izdržljivost, ravnotežu, fleksibilnost i preciznost.

Kada se svemu tome doda kvalitetan trenerski kadar i već poznata međimurska organizacija, onda nikoga ne čudi što je interes za karate veliki i u Međimurju. Upravo naš klub, Karate klub Globus slovi za jedan od najboljih hrvatskih. No, osim što imaju fenomenalni trenažni proces, o kojemu najviše govore brojne medalje osvojene na različitim natjecanjima, u čakovečkom klubu vični su i organizaciji. Naime, kraj kolovoza ili početak rujna termin je kada se održava jedan od najjačih karate turnira u regiji – Međimurje Open.

Ove godine turnir će doživjeti svoje 23. izdanje, a predsjednik KK Globus Mladen Vizinger 10-tak dana prije početka kaže kako pripreme za njega idu prema planu. „Očekujemo dolazak preko 1.000 karatista iz 15 država svijeta. Bit će to najveće natjecanje koje smo do sada realizirali i svrstava se ne samo među najjače u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe“ izjavio je Slukić. Govoreći o rezultatskim očekivanjima svojim natjecatelja rekao je kako je kod domaćinstva ovako značajnog turnira fokus ipak na organizaciji, ali da svejedno očekuje dobre rezultate članova kluba. „Imamo nekoliko odličnih karatista i slovima za izrazito kvalitetnu karate sredinu te se nadam kako ćemo taj status i opravdati“ poručio je.

23. Međimurje Open bit će održan 31. kolovoza u Dvorani Graditeljske škole. Ljubitelji karatea sigurno će doći na svoje, ali prilika je to i za sve druge da saznaju zašto je ovaj sport toliko popularan.

(tj)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*