Međimurje Press
Sport+

Međunarodni dan sportskih novinara!

Međunarodni dan sportskih novinara slavi se 2. srpnja u spomen na 2. srpnja 1924. godine, kada je u Parizu osnovana Međunarodna udruga sportskih novinara (AIPS).

Povodom Svjetskog dana sportskih novinara, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) Jura Ozmec objavio je otvoreno pismo kojim se obratio svim hrvatskim sportskim novinarima, svim članovima HZSN, te javnosti.

“Kako godina brzo leti! Ponovo je pred nama Svjetski dan sportskih novinara, 2. srpnja. Kako ga dočekujemo? Bojim se na puno načina, a niti jedan baš slavljenički ili najsretniji na svijetu. Pandemija je pokosila novinarsku profesiju, pa i nas. Posebno kolegice i kolege koji su freelanceri. Mnogi od potresa i pojave Covida nisu ni bili u redakcijama. Mnogi su se suočili s vijestima i sportskim druženjima putem Zooma, Teamsa ili sličnih platformi, a neki su i izgubili tu bitku s tehnologijom. Mnoge su tiskovine od lanjskog obilježavanja Svjetskoga dana sportskih novinara ili poskupjele ili se polako prebacuju na prodaju sadržaja dostupnog preko Interneta, ili su se, neke, ugasile. Nije bolje ni portalima, posebno ne isključivo sportskima, iako se još drže,” napisao je Ozmec.

“Televizije, dostupne svim građanima Hrvatske su izgubile bitku za hrvatski sport, koji je jeftino rasprodan vlasnicima različitih naplatnih i prosječnom Hrvatu skupih kanala sa sjedištem izvan RH, a vidljivost mu je, hrvatskom sportu, minorna. Dobro je da sporta u Hrvatskoj, a time i nas uopće još ima,” naglasio je.

Dodao je kako i Hrvatski zbor sportskih novinara, baš poput Hrvatskog novinarskog društva, gubi članove. Ne rapidno, ne zabrinjavajuće, ali polako.

“Dugogodišnji članovi nas neminovno i zauvijek napuštaju, a nema mladih ili mlađih ili jednostavno nema novih članova. Prošle godine, ipak, jedna pozitivna stvar s učlanjenjem cjelokupne redakcije HNTV-a budi nadu da se stvari mijenjaju. Da postaje primarnije da si član udruge koja ipak skrbi o profesiji, pokušava ostvariti rješenja za probleme koji nas sve tište, pa i nagraditi trud koji sportski novinari, fotoreporteri ili cijele redakcije pokazuju tijekom godine. Nije dobro da u trenutku dobivanja molbe za učlanjenjem većina pita “a što imam od toga?”. Ništa bi bio najtočniji odgovor, u slučaju da je doista samo materijalno u žiži zanimanja pojedinca. Jer ako jest materijalno i ako se ljudi učlanjuju samo da bi nešto “imali”, onda to ionako nije svrha udruge poput HZSN-a,” piše Ozmec.

Istaknuo je kako HZSN nije povećavao članarinu, ona je i dalje 200 kuna za dvije godine, odnosno 100 za jednu, odnosno malo više od 8 kuna mjesečno, što je taman za jednu kavu. Dodao je kako hrvatski članovi AIPS-a mogu konkurirati za nagrade AIPS-a koji nudi osam tisuća dolara pobjednicima u osam različitih kategorija novinarskog izražavanja, samo u sportu.”

“A Hrvatske tu također nema, barem ne onoliko koliko mi se čini da hrvatsko sportsko novinarstvo može i zna, koliko je dobro. I zato priželjkujem da ove godine na natječaj ode puno više hrvatskih radova nego proteklih,” poručio je Ozmec.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja