Međimurje Press
Sport+

Na Europskim igrama mladih u Finskoj nastupa 14 hrvatskih parasportaša!

Od 30. lipnja do 4. srpnja u finskom Pajulahtiju održat će se Europske igre mladih parasportaša na kojima će nastupiti više od 550 natjecatelja iz 25 zemalja, među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Igre će biti održane u osam sportova, a pravo nastupa imaju mladi parasportaši od 13 do 23 godine. Natjecanja će se održati u Olimpijskom i paraolimpijskom centru u Pajulahtiju, dok je plivanje izdvojeno od ostalih sportova u Helsinkiju.

Hrvatska delegacija će se predstaviti u pet sportova (plivanje, atletika, stolni tenis, judo i boćanje) sa ukupno 14 sportaša.

Na EPYG će nastupiti judaši Jasmin Ćatić i Jelena Brešković, plivači Emma Mečić, Marija Badrov i Juraj Hanžek, atletičari Miriam Salopek, Massimo Iveta, Andrej Lesko i Denia Novosel, stolnotenisači Karlo Bilanović, Nino Baša i Borna Zohil, te boćari Dora Lovrić i Pavao Ružić.

Europske paraigre mladih organiziraju se od 2011. godine, a EPYG 2022. će biti šesto izdanje manifestacije i najveće do sada.

Prve i druge Europske igre održane su u Brnu 2011. i 2012. godine. Hrvatska je bila domaćin EPYG 2015. godine u Varaždinu gdje je nastupilo 223 sportaša iz 22 zemlje. Potom su Igre bile 2017. u Liguriji, a peto izdanje u finskom Pajulahtiju 2019. godine, gdje će biti održano i ove godine.

Svečano otvaranja je u četvrtak 30. lipnja, natjecanja kreću u petak i traju do nedjelje kada je na rasporedu i svečano zatvaranje.

“Primijetili smo da postoji velika potreba za ovom vrstom događaja za mlade para sportaše diljem kontinenta. Siguran sam da su pozitivna iskustva s prethodnog EPYG-a organiziranog u Pajulahtiju potaknula većinu zemalja da ovaj put pošalju veće timove. To nam daje veliki poticaj da nastavimo s pripremama za ovaj jedinstveni događaj,” kazao je glavni tajnik EPYG 2022. Tero Kuorikoski.

“Značaj Europskih para igara mladih godinama raste i to se vidi u velikom broju sudionika iz velikih europskih zemalja. Također, je sjajno vidjeti neke od manjih nacija kako dovode sportaše u Pajulahti,” dodala je predsjednica Organizacijskog odbora Riikka Juntunen.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja