medjimurjepress@gmail.com

Nautički klub Labud na rafingu na rijeci Tari

Jedna od najaktivnijih udruga s područja Preloga zasigurno je Nautički klub Labud. Nakon uspješne organizacije ovogodišnjeg Lova na labuđe pero, članovi Labuda iskoristili su protekli vikend za prekrasan izlet.

Već tradicionalno, svake godine organiziraju za svoje članove i prijatelje, rafting. Ove godine, cilj raftinga bila je rijeka Tara. Rijeka Tara biser je Europe. Teče između planina Bjelašnice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora. Bistra planinska rijeka usječena je između planinskih vrhova, dok njezine vode čine prekrasne pejzaže s plodnim dolinama.

Kanjon rijeke iznosi više od 145 km, a njegova dubina na nekim mjestima doseže i 1300 metara. iz tog se razloga svrstava odmah iza Grand Canyona rijeke Colorado u Americi. Tara je najduža crnogorska rijeka, a jedan dio njezina toka prolazi kroz nacionalni park Durmitor. Prosječan pad rijeke je od 3.6 m/km, uslijed čega postoje brojni vodopadi, brzaci i bukovi koji svoj ovoj magiji daju poseban štih.

Tok rijeke Tare konstantno dobiva veće količine vode od ostalih pritoka i brojnih vrela, od kojih je najpoznatije vrelo Bajlovica sige. “Izbacuje” više od sto litara u sekundi. Voda koja izvire iz jezera u pećini Bučavica stropoštava se u Taru s visine više od 30 m i to na dužini od čak 150 metara, što također ovu rijeku čini posebnom i jedinstvenom.

Šezdesetak članova Labuda sudjelovalo je na raftingu ovim riječnim biserom, posjetili su i Sarajevo, glavni grad susjedne Bosne i Hercegovine.

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*