Nikad više djece i mladih na kampovima i radionicama

Završetak školske godine za čakovečke osnovnoškolce ne znači privremeni oproštaj od aktivnosti, već naprotiv. Već godinama se u čakovečkim osnovnim školama te na gradskim sportskim borilištima organiziraju ljetni kampovi i radionice. Ove godine ovaj projekt dobio je dvije velike potvrde. Prva je ta da na ovim aktivnostima sudjeluje rekordni broj djece, a druga da je projekt Ljetnih sportskih kampova prepoznao i Središnji državni ured za šport te je Zajednici sportskih udruga Grada Čakovca za organizaciju dodijelila 73.350,00 kuna.

Sportski kampovi počeli su već prošli tjedan, osim velikog broja prijavljene djece, rekordan je i broj pojedinih kampova. Ove godine osnovnoškolci mogu birati između njih 24, odnosno isprobati ukupno 18 sportova. Novina je i to što se po prvi put kampovi organiziraju i po mjesnim odborima, točnije onima u gradskim naseljima uz rijeku Gradu. U Totovcu tako djeca mogu sudjelovati u kampu iz odbojke, a u Novom Selu na Dravi u kampu iz nogometa. Na taj se način ovaj projekt približava i djeci koja zbog nedostatka prijevoza ne mogu sudjelovati na kampovima koji se organiziraju u samom Čakovcu.

Kamp i odbojke na pijesku u utorak je obišao i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač koji je tom prilikom naglasio da je projekt „Svaki tjedan sport jedan“, koji traje već 14. godinu za redom, pun pogodak jer djeca imaju priliku isprobati najveći dio sportova kojim se mogu baviti u Čakovcu te odabrati jedan od njih. Čakovec je grad sporta, a osim što ovaj projekt kopiraju i druge sredine, dodatno priznanje njegovoj uspješnosti je i prolaz na natječaju za sufinanciranje športskih programa poticanja lokalnog športa i športskih natjecanja.

Gradonačelnik je u utorak otvorio i 2. ljetne radionice iz tehničke kulture. Održavaju se u prostorima III. osnovne škole, organizator im je Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, a projekt sa 12 tisuća kuna podupire Grad Čakovec. I na njima sudjeluje rekordan broj djece, preko 240, a u dva tjedna trajanja mogu birati između 9 različitih radionica. Kako je prilikom otvaranja rekao Kovač, naši učenici na ovakvim radionicama stječu nova znanja, posebno iz tehničkih područja, koja su izuzetno bitna za razvoj zemlje. O STEM-u svi pričaju, a mi u Čakovcu već drugu godinu za redom, zajedno s kampovima iz informatike i programiranja koji se održavaju u I. osnovnoj školi, ovo područje na zanimljiv i atraktivni način približavamo našim osnovnoškolcima.

Djeca mogu isprobati radionice iz radiogoniometrije, orijentacije i komunikacije, modelarstva, elektronike, strojarstva i konstruktorstva, mBota i microBita, zrakoplovnog i raketnog modelarstva, te foto-video-filmske i kreativne radionice. Novost je i CODE klub koji je dio projekta Hrvatska raste a kojem je cilj robotiku približiti svoj djeci, za što su osigurana četiri robota.

Treba napomenuti da su radionice iz tehničke kulture besplatne, a polaznici dobivaju sendvič i sok. Sportski kampovi stoje 80 kuna, a osim mogućosti sudjelovanja na svim organiziranim kampovima, djeca dobivaju i majicu te okrjepu.

Prošli tjedan završio je kamp iz plivanja, a ovaj tjedan na rasporedu je odbojka na pijesku, rukomet i košarka. Prvog tjedna ljetnog raspusta održana je i radionica iz informatike i programiranja u I. osnovnoj školi.

Posljednjeg tjedna praznika pak će se u Osnovnoj školi Ivanovec, po prvi put održati radionice iz tradicijske kulture. Organizator je Gradska zajednica kulture, a učenici će preko nje upoznati bogato međimursko folklorno naslijeđe.

(dv)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*