Međimurje Press
Sport+Svijet

„Nogomet za prijateljstvo“ okupio je sudionike iz preko 200 zemalja i postavio treći Guinnessov rekord!

DRUŠTVENI PROGRAM JAVNOG DD „GAZPROM“ „NOGOMET ZA PRIJATELJSTVO“ OKUPIO JE SUDIONIKE IZ PREKO 200 ZEMALJA I POSTAVIO TREĆI GUINNESSOV REKORD
(Moskva, 31. svibnja 2021.)

Završila je deveta sezona Međunarodnog dječjeg društvenog programa Javnog AD „Gazprom“ „Nogomet za prijateljstvo“. Temeljne vrijednosti programa su prijateljstvo, jednakost, pravda, zdravlje, mir, predanost, pobjeda, tradicija i čast. U novoj sezoni sudjelovale su djevojčice i dječaci u dobi od 12 do 14 godina iz više od 200 zemalja svijeta.

Jedno od prepoznatljivih obilježja završene sezone bilo je provođenje Svjetskog prvenstva u „Nogometu za prijateljstvo“ 2021. godine na platformi besplatnog simulatora nogometa za više igrača Football for Friendship World. Aplikacija je pokrenuta u prosincu 2020. godine, a sada je dostupna na više platformi na 27 jezika. Igra uključuje natjecanja u mješovitim međunarodnim momčadima po principu „Nogomet za prijateljstvo“. U završnici prvenstva pobijedila je momčad „Argali“ u kojoj su igrali mladi iz Arube, Belizea, Guatemale, Kostarike i Meksika. Yazn Taha, 14-godišnji komentator iz Sirije, utakmicu je komentirao u izravnom prijenosu.
Mladi novinari iz Bangladeša, Bolivije, Mađarske i SAD-a proglašeni su najboljim novinarima prema rezultatima Međunarodnog dječjeg tiskovnog centra „Nogometa za prijateljstvo“, a njihove intervjue, članke i izvještaje objavljivali su vodeći sportski mediji iz različitih zemalja.
Treneri i mladi nogometaši iz preko 350 nogometnih akademija i sportskih škola sudjelovali su u sportskim, ekološkim i obrazovnim aktivnostima programa. Na kraju sezone društvene inicijative akademija iz Afganistana, Indije, Šri Lanke i Togoa osvojile su Međunarodnu nagradu „Nogometa za prijateljstvo“, a još 14 nogometnih akademija dobilo je potpore za razvoj dječjeg nogometa i promicanje vrijednosti programa među njihovim pitomcima, uključujući akademije u Boliviji, Kanadi, Kolumbiji, Paragvaju, Portoriku, Trinidadu i Tobagu.
U sklopu završnih zbivanja, sudionici su postavili treći Guinnessov rekord™ za „Fudbal za prijateljstvo“ – za najveći broj posjedilaca virtualnog stadiona na svijetu. Prije toga, projekt je također nagrađen Guinnessovim rekordima™ za najnacionalniji nogometni trening na planeti i najveći online nogometni događaj na svijetu.
Viktor Zubkov, predsjednik Odbora direktora Javnog AD „Gazprom“: „Drago mi je da Nogomet za prijateljstvo stječe sve više prijatelja i navijača širom svijeta – ne samo među djecom, već i među njihovim roditeljima, kao i nogometnim klubovima i akademijama. „Gazprom“ provodi velik broj društvenih inicijativa, uključujući i one na području sporta. Vjerujem da je Nogomet za prijateljstvo jedan od najpotrebnijih i najvažnijih i međunarodnih društvenih projekata, posebno danas.“
Roberto Carlos, globalni veleposlanik „Fudbala za prijateljstvo“: „Bio sam sretan što sam ove godine bio veleposlanik „Fudbala za prijateljstvo“. Univerzalne ljudske vrijednosti koje promiče projekt od velike su važnosti za mlade i njihovu budućnost. Kao profesionalni igrač, a sada i kao trener, znam koliko je važno ne samo biti dobar nogometaš, već i imati snažan karakter i znati komunicirati s ljudima iz različitih zemalja, predstavnicima različitih kultura. U tom pogledu „Nogomet za prijateljstvo“ zaista čini naš svijet boljim.“
Opće informacije o programu
Međunarodni dječji društveni program „Nogomet za prijateljstvo“ Javno DD „Gazprom“ provodi od 2013. godine. Tijekom proteklih osam sezona program je obuhvatio 211 zemalja i regija, okupio više od 16 tisuća sudionika i stekao preko 6 milijuna pristaša.
Sudionici programa – Mladi nogometaši i Mladi novinari – dječaci su i djevojčice u dobi 12-14 godina, uključujući one s invaliditetom. Predstavljajući različite zemlje i kulture, mladi nogometaši se ujedinjuju u mješovite momčadi i vlastitim primjerom dokazuju da nacionalnost, spol i fizička sposobnost nisu prepreka za igranje u istoj momčadi. Mladi novinari prate događaje Programa u Međunarodnom dječjem media centru. Svi sudionici dobivaju status Mladih veleposlanika, a nakon sudjelovanja u programu nastavljaju dijeliti iskustva stjecana na „Nogometu za prijateljstvo“ i promicati ljudske vrijednosti – prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradiciju i čast.
„Nogomet za prijateljstvo“ podržavaju UEFA, FIFA, nogometni savezi i vodeći svjetski nogometni klubovi, međunarodne dobrotvorne zaklade, poznati sportaši, političari i umjetnici.
„Nogomet za prijateljstvo“ je 2021. godine održan u online formatu. Posebna digitalna platforma okupila je više tisuća igrača svih dobnih skupina i postala je baza za međunarodna dječja natjecanja, kao i igralište na kojem svatko može vježbati, okupiti se u mješovite međunarodne momčadi i igrati svoju omiljenu igru u formatu „Nogomet za prijateljstvo“ bez napuštanja svojega doma.

Anna Pankova

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja