Međimurje Press
Sport+

Nogomet za prijateljstvo

Mladi sudionici  programa „Nogomet za prijateljstvo“ Javnog AD „Gazprom“ iz više od 200 zemalja govorili su o svom doprinosu zaštiti životne sredine i pokazali su u kratkim videozapisima kako svakodnevno pomažu planeti i ohrabrili su drugu djecu iz projekta da slijede njihov primjer pokretanjem izazova „Small Steps to Save the Planet“ (Mali koraci za spas planete).

Možete se upoznati sa life-hackovima mladih sudionika F4F-a, ako kliknete na sljedeći link: https://youtu.be/bsK04TU0ZV8

Tradicija davanja Međunarodnim timovima prijateljstva imena rijetkih vrsta životinja kojima prijeti izumiranje uspostavljena je 2018. godine. Ova inicijativa podiže svijest o potrebi njihove zaštite.

Ove godine u Prvenstvu svijeta sudjeluju međunarodni timovi s imenima kao što su „Kineski aligator“, „Crvenonoga vrana“, „Mrka ajkula“, „Beli nosorog“, „Palasova mačka”, „Zvezdasta krtica“, „Šumska sova”, “Zapadni dugorepi jež”. Samo prvenstvo održat će se u digitalnom formatu od 24. maja do 29. svibnja na bazi multiplayer nogometnog simulatora F4F World. U njemu će sudjelovati 32 tima s igračima iz više od 200 zemalja.

 

„Nogomet za prijateljstvo“ veliku pažnju posvećuje zaštiti prirode. Inicijativa za zaštitu životne sredine ima za cilj promoviranje pažljivog odnosa prema životnih sredini. Djeca su 2016. otvorila Vrt prijateljstva u parku Trenno u Milanu, gdje je svaka od 32 međunarodna tima zasadila svoje drvo. Trideset i treće stablo zasadila su djeca s invaliditetom iz Fondacije Don Karlo Njoki.

Teo Bens Ronašeki, Mađarska: „U našoj obitelji brinemo o životnoj sredini, koristimo manje plastike, recikliramo je, a ne bacamo. Umjesto toga uzimamo, na primjer, metalne boce. Ne bacamo otpadni papir, već ga koristimo za bilješke. Povrće i voće ne bacamo, već pravim kompost u vrtu.“

Nanihi Broseus, Tahiti: „Umesto plastike, koristim bocu za vodu za višekratnu upotrebu. Praktično je, izgleda kul i pomaže mi da koristim manje plastike. Ovo je mali, ali važan korak u zaštiti naše planete.“

Opće informacije o programu

Sudionici programa – Mladi nogometaši i Mladi novinari – dječaci su i djevojčice uzrasta 12 godina, uključujući one s invaliditetom. Predstavljajući različite zemlje i kulture, mladi fudbaleri se ujedinjuju u mješovite timove i osobnim primjerom dokazuju da nacionalnost, pol i fizička sposobnost nisu prepreka za igranje u istom timu. Mladi novinari prate događaje Programa u Međunarodnom dječjem press centru.  Svi  dobivaju status Mladih ambasadora, a po povratku kući nastavljaju dijeliti iskustva i promovirati ljudske vrijednosti – prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobjedu, tradiciju i čast.

Projekt podržavaju UEFA, FIFA, nogometni savezi i vodeći svjetski klubovi, međunarodne dobrotvorne fundacije, poznati sportaši, političari i umjetnici. Projekat je osvojio više od 60 međunarodnih i nacionalnih nagrada za društvenu odgovornost, sport i komunikacije, uključujući dva Ginnisova rekorda™ za najvišenacionalniji nogometni trening u povijesti i najveći online  događaj na svijetu.

⚡⚡Određeni su Međunarodni timovi prijateljstva, koji će sudjelovati u Svjetskom online prvenstvu u „Nogometu za prijateljstvo“ 2021.

Javnim izvlačenjem određena su 32 tima Svjetskog online  prvenstva Međunarodnog dječjeg društvenog programa Javnog AD „Gazprom“ „Fudbal za prijateljstvo“. Mladi nogometaši iz 211 zemalja i regije će se od 27. do 29. svibnja natjecati za titulu svjetskih prvaka u sklopu međunarodnih timova. Posljednja događanja u sezoni 9 zvanično će započeti 14. svibnja.

Snimak javnog izvlačenja dostupan je na YouTube kanalu programa: https://www.youtube.com/watch?v=1WtKefJnfas

Svjetsko online prvenstvo u „Nogomet za prijateljstvo“ održat će se 2021. godine na platformi multiplayer simulatora Football for Friendship World, razvijenom posebno za taj program i dostupnom na 27 jezika na Windows, macOS, Android i iOS platformama. Svaki tim sastoji se od šest igrača. Trajanje jedne utakmice je dva poluvremena od po 3,5 minuta.

Foto: http://media.footballforfriendship.com/folders/142/

⚡⚡⚡⚡⚡

Teodora Stojković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja