medjimurjepress@gmail.com

Odlična reakcija na Open Streets Day u Međimurju

I stari i mladi i zaposleni i umirovljenici i školarci i vrtićarci, uživali su jučer u sva tri međimurska grada u igri i rekreaciji na ulici. Naime, u sklopu projekta Open Streets Day (Dan otvorenih ulica) pod motom „Pješači i bickliraj te bolesti preveniraj“  u prijepodnevnim satima zatvorene ulice za promet u našim gradovima pretvorene su u igrališta.

Open Streets Day je paneuropski projekt kojeg je pokrenula ISCA – Međunarodna organizacija za sport i kulturu. Jedna od 15 država u kojima se provode aktivnosti je i Hrvatska, a nacionalni koordinator projekta Open Streets Day za Hrvatsku je Renata Kutnjak Kiš, voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo pri međimurskom zavodu za javno zdravstvo koja je izrazila kako je izuzetno zadovoljan reakcijom i odazivom.

„Zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima u sva tri grada uključio se veliki broj djece, ali i odraslih osoba. Svi su uživali u brojnim aktivnostima koje smo za njih pripremili na ulicama zatvorenima za promet“ izjavila je Kutnjak Kiš dodavši kako su svi poručili da će se ponovno odazvati i sljedeće godine što samo potvrđuje da je važno vratiti igru na ulice te i dalje njegovati međusektorsku suradnju.

Open Streets Day je zamišljen da bude prijemosnica između obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti i Europskog tjedna sporta s ciljem korištenja ulica i javnih mjesta. Posebnost hrvatskog odnosno međimurskog uključivanja u projekt je bila i bicklijada koja je povezala sva tri međimurska grada. Startala je u 9 sati u Prelogu, pa je preko Murskog Središća iza podneva stigla u Čakovec na Sajam prevencije i sigurnosti. Sudionici biciklijade bili su međimurski zdravstveni djelatnici, zaposlenici Županijske bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja, policijski službenici, zaposlenici u javnim, državnim, regionalnim i lokalnim tijelima te članovi brojnih udruga.

Uz njih u sva tri grada organizirane su male biciklijade za vrtićku i školsku djecu koja su uz pomoć djelatnika PU međimurske učila prometna pravila. Središnji dio Dana otvorenih ulica bio je održan u čakovečkoj Športskoj ulici u sklopu Sajma prevencije i sigurnosti na kojem su volonterke i volonteri pripremili različite aktivnosti: tu je bio pikado za slijepe i slabovidne osobe, vježbanje za starije osobe, prezentacija tenisa i džuda.

Program za najmlađe osmislili su studenti Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu pa su se vrtićarci i školarci mogli okušati u graničarima, igri školice, potezanju užeta, preskakanju gume te još nekoliko igara na ulici. Studentica 5. godine Vanesa Novak tom je prilikom izjavila kako je Open Streets Day omogućio studentima Učiteljskog fakulteta iskušavanje rada s djecom izvan školskih okvira. „Uživali smo u opuštenoj atmosferi te u igrama koje su djeca vrlo rado prihvatila. Nadamo se da će nam se omogućiti još koja ovakva prilika“ poručila je.

Svi sudionici Open Streets Day pohvalili su angažman i organizaciju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

TOMICA JAKOPEC

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*