Međimurje Press
Sport+

Odlični rezultati paraboćara na Svjetskom kupu u Portugalu!

Hrvatski paraboćari osvojili su dva četvrta i dva peta mjesta na Svjetskom kupu u portugalskom gradu Povoa de Varzim.

Hrvatske boje u Portugalu je branilo troje natjecatelja – Dora Bašić (BC1) igračica BK “Dan” ZOSI iz Slavonskog Broda, Anamaria Arambašić (BC4), članica BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO iz Zagreba, te najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar (BC4), član BKOSIŽ “Istrijana” iz Pule.

Tokio, 29.08.2021 – Hrvatski paraolimpijac Davor Komar tijekom natjecanja u bocanju, kategorija BC4 protiv Martina Streharskog iz Slovacke na paraolimpijskim igrama Tokio 2020.
foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

U kategoriji BC1 žene Dora Bašić je s dvije uvjerljive pobjede protiv Španjolke Desiree Segarre (6-1) i Kanađanke Lois Martin (8-1) osvojila prvo mjesto u skupini i ostvarila izravan plasman u polufinale gdje ju je čekala Tajlanđanka Satana Phromsiri. Tajlanđanka je slavia sa 3-2 i otišla u finale, u kojem je upisala uvjerljivu pobjedu, dok je Dora u borbi za broncu izgubila od prve igračice svijeta Brazilke Andreze Vitória de Oliveire (1-6).

U kategoriji BC4 dvije pobjede u skupini je ostvario i Davor Komar, protiv Tajlanđanina Ritthrikaija Somsanuka (5-4) i šestog igrača svijeta Kanađanina Marca Dispaltra (5-4) te se s prvog mjesta u skupini izravno plasirao u četvrtfinale, gdje mu je protivnik bio Nijemac Boris Nicolai. Komar je slavio sa 3-2, no potom je u polufinalu izgubio pd prvog nositelj turnira Tajlanđana Pornchoka Larpyena (0-5). Nažalost, Komar je izgubio i borbu za broncu od paraolimpijskog pobjednika Slovaka Samuela Andrejčika (1-7).

Anamaria Arambašić, koja se natječe u kategoriji BC4 žene, izgubila je prvu utakmicu od druge igračice svijeta, Kanađanke Alison Levine (0-11), no potom je u drugoj bila bolja od osme igračice svijeta Tajlanđanke Nuanchan Phonsile (8-6) te se kao druga plasirala u play-off za polufinale u kojem je izgubila do Njemice Anite Raguwaran. Arambašić je sjajno otvorila utakmicu, povela je 2-0 nakon prve igre. No, iskusnija Njemica u sljedeće tri igre uspijeva preokrenuti rezultat i na kraju dolazi do pobjede od 4-2, dok je Anamaria završila turnir na 5. mjestu.

Komar i Arambašić su nastupili i u konkurenciji parova (BC4) osvojivši peto mjesto. U skupini su ostvarili pobjedu protiv brazilskog para (5-3) i poraz od Kanađana (1-4), da bi u doigravanju za plasman u polufinale izgubili od domaćina (2-4).

“Iako u pojedinačnoj konkurenciji nismo uspjeli doći do medalje, nastup naših igrača možemo smatrati uspješnim i reći da se dolazak u Portugal isplatio. Dva četvrta i dva peta mjesta u ovakvoj konkurenciji jako su dobar rezultat, a osvojeno je i dosta bodova za svjetsku rang-listu i svi naši igrači su na njoj ubilježili lijep napredak. Dora Bašić nakon ovog turnira napredovat će dva mjesta i biti druga igračica svijeta u kategoriji BC1 žene, Davor Komar će također napredovati dva mjesta i bit će peti igrač svijeta u kategoriji BC4 muški, a najveći napredak napravila je Anamaria Arambašić, koja je u Portugal došla kao 16. igračica svijeta, a sad je, nakon samo četiri odigrana turnira, stigla do 11. mjesta,” kazao je izbornik Tomislav Bunjevac.

Podsjetimo na prvom Svjetskom kupu ove sezone u Rio de Janeiru u svibnju hrvatski paraboćari su osvojili tri medalje. Komar je osvojio srebro, Bašić broncu, dok su Komar i Arambašić osvojili broncu, prvu medalju našeg para na jednom turniru ove razine.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja