medjimurjepress@gmail.com

Open Streets Day

24. RUJNA OPEN STREETS DAY U MEĐIMURJU

Čakovec, Prelog i Mursko Središće bit će jedni od desetak hrvatskih i više od 200-tinjak europskih gradova koji će obilježiti Open Streets Day

Kako je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorima Zavoda za javno zdravstvo istaknula ravnateljica Zavoda Marian Payer – Pal riječ je o paneuropskom projektu kojeg je pokrenula ISCA – Međunarodna organizacija za sport i kulturu.

Zavod već duži niz godina provodi projekte koje osmišljava ISCA, a ovogodišnji Dan otvorenih ulica (Open Streets Day) sastojat će se od biciklijade koja će povezati tri međimurska grada te brojnih drugih aktivnosti u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću. Za manifestaciju koja će biti održana u utorak 24. rujna te će biti dio Sajma prevencije i sigurnosti kazala je kako ima posebnu vrijednost. „Open Streets Day okuplja sve građane, od onih najmlađih pa do onih najstarijih“ naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Nacionalni koordinator projekta Open Streets Day za Hrvatsku je Renata Kutnjak Kiš, voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo pri međimurskom zavodu za javno zdravstvo koja je istaknula važnost projekata koji potiču na kretanje i rekreiranje. „Nekretanje, koje povećava rizik za prekomjernu tjelesnu težinu debljinu sa sobom povlači niz bolesti poput dijabetesa, karadiovaskularnih bolesti, depresije i još mnogih koje bi se inače mogle vrlo lako prevenirati“ istaknula je. Zbog toga će se u nedjelju 22. rujna obilježiti Europski dan bez automobila s ciljem pozivanja i nagrađivanja Međimuraca i Međimurki da svojeg limenog ljubimca ostave u garaži, a da na kavu, izlet ili bilo kakvu sportsku aktivnost ide pješke ili biciklom. O Open Streets Dayu pak je kazala da je zamišljen da bude prijemosnica između obilježavanja europskog tjedna mobilnosti i europskog tjedna kretanja s ciljem korištenja ulica i javnih mjesta. Započet će biciklijadom koja će startati u 9 sati u Prelogu te će preko Murskog Središća stići do Čakovca u 12 sati.

U sva tri grada bit će organizirane različiti popratni eventi, a središnji u Čakovcu pripremila je Zajednica sportskih udruga Čakovca. Tako će na zatvorenoj Športskoj ulici profesorica Ivana Nikolić zajedno sa svojim studentima s Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Čakovcu pripremiti 10-tak različitih igara, bit će tu pikado za slijepe i slabovidne osobe, sportske igre za starije osobe te prezentacija sportova: tenisa, košarke, nogometa, streličarstva i džuda. I u Čakovcu, Murskom Središću te Prelogu bit će organizirane bicklijade za najmlađe te druge sportsko-rekreativne aktivnosti.

Policijska službenica za sigurnost cestovnog prometa Irena Branović tom prilikom je izjavila kako je želja skrenuti što veću pozornost na bicikliste, ali same bicikliste naučiti prometnim pravilima i prometnoj kulturi. Dodala je kako će u Čakovcu najmlađima biti na raspolaganju i UNICAR automobili, a poseban program napravljen je za polaznike Centra za odgoj i obrazovanje. PU međimurska će osigurati i službenu policijsku pratnju sudionicima biciklijade od Preloga preko Murskog Središća do Čakovca.

TOMICA JAKOPEC

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*