Međimurje Press
Sport+

Paraolimpijci obilježili godinu dana do početka paraolimpijskih igara u Tokiju

Danas obilježavamo točno godinu dana do trenutka kada će Tokio postati prvi grad koji je dva puta bio domaćin Paraolimpijskih igara

Nakon Olimpijskih igara, Paraolimpijske igre bit će otvorene sljedeće godine 24. kolovoza, a tijekom 13 dana sportaši će se natjecati u 540 disciplina u 22 sporta, uključujući po prvi puta sportove badminton i taekwondo.

Povodom obilježavanja godine dana do Igara, u srijedu 26. kolovoza na platformi Netflix premijerno će diljem svijeta u 190 zemalja, uključujući i Hrvatsku, biti prikazan dokumentarni film «Rising Phoenix», koji je priča o paraolimpijskom pokretu i iznimnim postignućima sportaša s invaliditetom.

Uz paraolimpijce iz cijelog svijeta, ovaj revolucionarni dokumentarni film pripovijeda izvanrednu priču o Paraolimpijskim igrama. Od ruševina Drugog svjetskog rata do trećeg najvećeg sportskog događaja na svijetu, koji usput pokreće svijet da drugačije razmišlja o invalidnosti, različitosti i ljudskom potencijalu.

Hrvatski paraolimpijci također su se uključili u obilježavanje godine dana do Paraolimpijskih igara te su u sklopu kampanje Hrvatskog paraolimpijskog odbora #JesteLiUvijekVjerni poslali poruku hrvatskoj javnosti kako su u 2020. trenirali jače nego ikada te da su spremni prezentirati Hrvatsku u najboljem svjetlu.

U obilježavanju godine dana do Igara sudjelovalo je svih devet evidentnih hrvatskih paraolimpijaca za Tokio koji će nastupiti u paraatletici (Ivan Katanušić, Matija Sloup, Mikela Ristoski i Miljenko Vučić), paraplivanju (Dino Sinovčić i Kristijan Vincetić), parataekwondou (Ivan Mikulić), paraboćanju (Davor Komar) i para stolnom tenisu (Anđela Mužinić). Do kraja kvalifikacija za Igre ta brojka bi se mogla zaustaviti na dvadesetak parasportaša, ali zasigurno po prvi puta ćemo se natjecati u dva sporta u kojima nismo do sada imali predstavnike, a to su parataekwondo i paraboćanje.

“Naši navijači su nebrojeno puta znali oduševiti cijeli svijet kada je riječ o pružanju podrške našim sportašima. Ovom kampanjom nastojimo podići svjesnost i o paraolimpijskom sportu, da javnost prepozna naš trud, zalaganje i izvrsnost te da do njih dođe informacija kako mi svake godine u Hrvatsku donosimo svjetske medalje i rekorde te nove razloge za slavlje. Naš cilj je osvijestiti stvarnu snagu paraolimpijskog sporta. Budite uz nas i gradite bolje društvo.” – izjavio je paraolimpijac Ivan Mikulić.

U kampanji su osim sportaša podržali i sudjelovali veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Misako Kaji, kao i predsjednik Europskog i Hrvatskog paraolimpijskog odbora g. Ratko Kovačić.

VIDEO hrvatskih paraolimpijaca -> https://youtu.be/PmYmxpRWQOs

Film Rising Phoenix -> https://www.youtube.com/watch?v=-W7Bek4jvos

Filip Mott

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja