Međimurje Press
Sport+

Poljak Zmarzlik pobjedio na Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia!

Na najvećem sportskom događaju u povijesti Međimurja 6500 navijača sa svih strana svijeta navijalo je za svoje favorite na rasprodanom Stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu. U utrci punoj prevrata nakon 23 vožnje najbolji je bio Bartosz Zmarzlik iz Poljske, dvostruki svjetski prvak i viceprvak za 2021. godinu!

Nakon što se dvije godine za redom na Stadionu Milenium vozila finalna utrka kvalifikacija za svjetsko prvenstvo, proteklog vikenda Međimurje je ugostilo 16 najboljih vozača svijeta. Wild card pripao je najboljem slovenskom vozaču Mateju Žagaru, pobjedniku tih kvalifikacija dok su dvije rezerve su bile domaći vozači iz Slovenije i Mađarske, Nick Škorja i Dennis Fazekas.

12 dana gradnje, 14 šlepera produkcijske, četiri televizijske opreme i rad gotovo 200 članova produkcijskog i organizacijskog tima kulminiralo je slikom koja je u 19:00 sati otišla iz Međimurja u svijet. Preko 40 zemalja svijeta emitiralo je uživo prvu utrku svjetskog prvenstva u speedwayu, TEHNIX FIM SPEEDWAY GRAND PRIX OF CROATIA. U prvoj vožnji sučelili su se Doyle, Holder, Dudek i Lambert, a prva pobjeda večeri pripala je Britancu Lambertu kojem se isplatilo trenirati u predsezoni u Hrvatskoj. Nick Škorja priliku da izađe na stazu dobio je već u trećoj vožnji na oduševljenje gotovo tisuću slovenskih navijača kad je danski vozač Anders Thomsen prerano krenuo i potrgao startnu vrpcu.

Ovo je bila jedna od najboljih Grand Prix utrka ikad, vozači su iskoristili svaki centimetar staze i svjedočili smo spektakularnim vožnjama najboljih na svijetu! Organizacija ovakvog događaja veoma je kompleksna i iscrpna, posebno zbog toga jer je promotoru ovo bila prva utrka nakon što su preuzeli licencu od FIM-a. Dali smo svoj maksimum i mislim da je to bilo vidljivo svakom gledatelju uživo ali i na televiziji. Čast nam je i ponosni smo što smo organizirali najveći događaj u povijesti Međimurja ali i hrvatskog motociklizma“ rekla je Darija Pavlic, direktorica utrke.

Matej Žagar kao wild card bio je iznimno borben, a večer je zaključio trećim mjestom u drugoj polufinalnoj vožnji. Odlične vožnje lansirale su ga u elitnu grupu od samo 11 vozača u povijesti Grand Prix natjecanja s preko 1000 osvojenih bodova. „Hvala organizatoru na pozivnici. Velika mi je čast voziti na stazi koju toliko dobro poznajem i gdje je atmosfera uvijek posebna. Ovdje se osjećam kao doma i hvala cijeloj obitelji Pavlic i klubu na gostoprimstvu. Odlična staza i organizacija zbog čega se nadam da će se ovdje nastaviti Grand Prix tradicija“ rekao je Matej Žagar nakon utrke.

Nakon 22 vožnje u finali gledali smo poljski duo Zmarzlik i Janowski, uz dance Andersa Thomsena i Mikkela Michelsena. Start je ponovljen zbog pada Michkelsena u prvom zavoju. U ponovljenoj vožnji Michelsen se popeo a svoj prvi Grand Prix podij, dok je drugi bio Janowski. Na oduševljenje stotina poljskih navijača i prepunog stadiona Milenium pobjednik utrke postao je neuhvatljivi poljski vozač i višestruki svjetski prvak Bartosz Zmarzlik!

Osjećaj je odličan, iako sam umoran, u petak smo vozili poljsku ligu, prošli preko 1000 kilometara i stigli taman na trening“ rekao je Zmarzlik. „Na početku sam se osjećao pomalo nesigurno na ovoj stazi, no nakon četiri vožnje uspjelo se sve posložiti. Sretan sam što sam pobijedio večeras. Staza u Donjem Kraljevcu je kratka, nisam se osjećao u početku sigurno u zavojima, no nakon što smo se zagrijali sve je bilo odlično.“

Na drugoj stepenici je završio Maciej Janowski, deveti na kvalifikacijama, a drugi najbolji i uoči polufinala: „Od početka treninga osjećao sam se odlično. Pogodili smo sa setupom motora, možda se to nije vidjelo u kvalifikacijama, no kad smo došli do utrkivanja sve je bilo odlično.“ Europski prvak Mikkel Michelsen svoju je sezonu otvorio na trening kampu s danskom reprezentacijom upravo na ovoj stazi: „Sretan sam što sam sezonu počeo s ulaskom u finale, uvijek želiš pobijediti kad dobiješ tu priliku, no sezona je duga, skupljamo bodove i zadovoljan sam utrkom!“

Nagradu za prvo mjesto Bartoszu Zmarzliku predala je državna tajnica u Ministartstvu turizma i sporta Sandra Herman, nagradu za drugo mjesto Macieju Janowskom zamjenik direktora FIM-a, svjetske motociklističke federacije, Damiano Zamana, a nagradu za treće mjesto predao je u ime generalnog sponzora Tehnix eko industrije Željko Horvat.

S tribina utrku je gledao i Francois Ribeiro, direktor Discovery Sports Events, vlasnik prava na organizaciju Speedway Grand Prix utrka za idućih 10 godina: „Odabrali smo početi sezonu u Hrvatskoj, odlično je bilo vidjeti prepune tribine Speedway Stadiona Milenium. Siguran sam da su tisuće navijača uživale u odličnom speedwayu. Naš cilj je bio ponuditi i dodatno iskustvo putem LED ekrana, fan zona i novih statisika. Veselimo se svi idućoj utrci u Varšavi 14. svibnja

Rezultati Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia:

1 Bartosz Zmarzlik 20, 2 Maciej Janowski 18, 3 Mikkel Michelsen 16, 4 Anders Thomsen 14, 5 Leon Madsen 12, 6 Matej Zagar 11, 7 Robert Lambert 10, 8 Jason Doyle 9, 9 Fredrik Lindgren 8, 10 Martin Vaculik 7, 11 Dan Bewley 6, 12 Patryk Dudek 5, 13 Tai Woffinden 4, 14 Jack Holder 3, 15 Max Fricke 2, 16 Pawel Przedpelski 1, 17 Nick Skorja 0, 18 Dennis Fazekas 0.

Krešimir Biškup

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja