Međimurje Press
Sport+

Povijesni uspjeh ženske vaterpolske vrste do 17 godina

Na Europskom prvenstvu u Šibeniku Hrvatska je nacionalna vrsta djevojaka do 17 godina uvjerljivo i zasluženo u osmini finala pobijedila Srbiju 17:9 i plasirala se u četvrtfinale Prvenstva Europe koje ih očekuje danas u 18 sati.

Djevojke su četvrtfinale izborile kao druge u skupini C gdje su svladale redom Maltu (35:4), Njemačku (7:6) i Rumunjsku (21:4). Jedina utakmica skupine koja nije završila na njihovoj strani bila je s reprezentacijom Rusije koja spada u elitni rang svjetskih razmjera te koja je završila kao vodeća u skupini.

Hrvatska je time na Europskom prvenstvu za djevojke do 17 godina u Šibeniku ostvarila dva cilja. Prvi, prolazak skupine i drugi, ulazak u krug 8 najboljih sastava na Starom kontinentu. Uvjerljivom pobjedom nad Srbijom u osmini finala, trijumfom koji niti jednog trenutka nije ni doveden u pitanje, ali i jako dobro odigranim prvim dijelom nadmetanja, gdje su mlade Barakudice izgubile samo od Rusije, izabranice Mie Šimunić su opravdale su sve što je u ovaj sastav ulagano, kao i nade koje su polagane prije Šibenika.

– Sada imamo novi cilj a to je prolazak četvrtfinala što nikada niti jednoj ženskoj vaterpolskoj ekipi u Hrvatskoj nije uspjelo. Djevojke su jako fokusirane i željne, radimo na tome intenzivno i pripremamo ih nekoliko posljednjih godina. One zaista žive vaterpolo. I sada žive i ovu utakmicu s Grčkom. Iskreno se nadamo pobjedi – prokomentirala je Mia Šimunić, izbornica reprezentacije.

Radi se o uzrastu vaterpolistica u kojem Hrvatska, ne samo što se pokazala kao odličan domaćin ženskoj vaterpolskoj budućnosti Europe, već itekako ima što i za pokazati u kvalitativnom pogledu. Riječ je naime o djevojkama koje su 2019. u ruskom Kirišiju na EP do 15 godina osvojile 6. mjesto! Dosad najveći međunarodni uspjeh našeg ženskog vaterpola. Djevojke su u međuvremenu još stasale, stekle još iskustva i ojačale.

Večeras od 18.00 sati u Šibeniku će u vodu protiv Grkinja, brončanih s posljednjeg Europskog prvenstva ovog uzrasta prije dvije godine u grčkom Volosu. Taj istinski snažan i nadareni sastav i ovdje ‘puca’ na medalju. U skupini su pobijedile sve utakmice, svladale i Nizozemsku, kao i Francusku, Ukrajinu, Tursku. Jučer su s pravom imale ‘slobodan dan’ budući da su se kao prvoplasirane kvalificirale u četvrtzavršnicu.

Djevojke koje u Šibeniku predstavljaju našu domovinu i hrvatski vaterpolo na Europskom prvenstvu do 17 godina su:

VRATARKE

1. Latica Medvešek (Mladost Zagreb)

2. Andrea Marić (Viktoria Šibenik)

SIDRAŠICE

3. Dora Kangler (Mladost Zagreb)

4. Magdalena Butić (Jadran Split)

BRANIČI

5. Dea Domazet Jadran Split)

6. Ana Desnica (Viktoria Šibenik)

7. Nina Eterović (POŠK 1937 Split)

8. Ria Glas (Marsonia Slavonski Brod)

NAPADAČICE

9. Filipa Petrić, kap. (Mladost Zagreb)

10. Jelena Butić (Jadran Split)

11. Elena Crnički (Mladost Zagreb)

12. Dora Vujević (Jadran Split)

13. Iva Rožić (POŠK 1937 Split)

14. Ana Goreta (Viktoria Šibenik)

15. Nina Medić (Mladost Zagreb)

Stručni stožer

Izbornica – Mia Šimunić

Pomoćni trener – Aljoša Kunac

Trenerica vratarki – Nataša Šerkinić

Fizioterapeutkinja – Nikolina Jurić

Team manager – Dunja Bračun

Skupine prvenstva izgledale su ovako:

SKUPINA A – Češka, Španjolska, Velika Britanija, Izrael, Srbija.

SKUPINA B – Francuska, Grčka, Nizozemska, Turska, Ukrajina

SKUPINA C – Hrvatska, Njemačka, Malta, Rumunjska, Rusija

SKUPINA D – Bugarska, Mađarska, Italija, Slovačka

Ivana Janković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja