Priznanje ITF-a posthumno Franji Punčecu

POSTHUMNO FRANJO PUNČEC

Za vrijeme održavanja DAVIS  CUP susreta između HRVATSKE i KAZAHSTANA u Varaždinu, održana je prigodna svečanost na kojoj je ITF  (Svjetska teniska federacija) uručila posthumno priznanje Franji Punčecu koje su predsjedniku kluba Josipu Saboleku uručili predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković i ITF posebni izaslanik Anton Yuspa.

Kao dio proslave 100 godina Davis Cupa 2013. godine Intenational Tennis Federation je ustanovio Nagradu predanosti igranja za Davis Cup. Nagradu dobivaju igrači koji su u prošlosti i sada nastupali za svoju zemlju barem 20 puta u formatu igranja kod kuće i u gostima ili 50 puta na bilo kojem stupnju igranja u svojoj karijeri.

Franjo Punčec istinska je teniska legenda. Tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća suvereno je vladao svjetskom teniskom pozornicom. Od pobirača loptica u teniskom klubu u svom rodnom Čakovcu, vinuo se u sam vrh svjetskoga tenisa. Od 1931. godine osvaja zapažena mjesta na državnim prvenstima, sedam puta za redom je prvak države – od 1934. do 1940. godine, te ostvaruje velike uspjehe na međunarodnim nastupima. Osvajao je brojne turnire, igrao u polufinalu Wimbledona i Roland Garrossa, došao do četvrtoga mjesta na svjetskoj rang listi.

Osobito je značajan doprinos dao igrajući u Davis Cupu za reprezentaciju tadašnje države, za koju je zaigrao 26 puta. Tih godina svjetskim teniskim terenima dominirali su naši mušketiri kojima je na čelu bio upravo Franjo Punčec, igrajući uz Josipa Paladu, Franju Schaffera i Franju Kukuljevića. Njegova natjecateljska teniska karijera završila je 1946. godine, no ostao je do danas jedan od velikana svjetskoga tenisa i jedan od najboljih hrvatskih tenisača, i sportaša općenito.

Teniski klub u njegovom rodnom Čakovcu danas nosi njegovo ime, i nastavlja tradiciju bijeloga sporta koja je u tom gradu započela još početkom 20. stoljeća, a kojoj je upravo Franjo Punčec dao najsjajniji pečat.

(Bojan Ružić)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*