Međimurje Press
Sport+

Prvenstvo Hrvatske u atletici, kuglanju i obaranju ruku!

KUGLANJE

Ovoga vikenda u Zaprešiću i Zagrebu održat će se jubilarno 30. pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u kuglanju za slijepe i slabovidne. Završnica PH će se održati u subotu 23. travnja u kuglani u Zaprešiću, a dan
kasnije u kuglani Grmoščica u Zagrebu. Nastupa 26 kuglača i kuglačica iz sedam klubova, koji su se na završnicu prvenstva plasirali kroz kuglačku ligu u sezoni 2021/2022. Nakon dva završna nastupa dobit ćemo najbolje pojedince za 2022. godinu, a po završetku prvenstva doznat ćemo i sastav kuglačke reprezentacije koja će koncem svibnja u Apatinu nastupiti na 21. IBSA Europskom prvenstvu. Prije odlaska na EP reprezentacija će odraditi i završne pripreme u Zaprešiću i Apatinu.

U Sinju Prvenstvo Hrvatske u obaranju ruku

Sinjsko gradsko kino u subotu i nedjelju (23.-24. travnja) bit će domaćin Prvenstva Hrvatske u obaranju ruke.

Bit će to peto uzastopno PH koje se održava u Sinju, te 13. od osnutka Saveza.

Nastupit će rekordan broj natjecatelja iz dvadesetak hrvatskih klubova, a natjecanje će se održati za osobe s i bez invaliditeta.

“Prvenstvo Hrvatske 2022 organizirano je po najvišim svjetskim standardima. I ove godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo testirat će se sportašice i sportaši na korištenje nedopuštenih sredstava, a kao i prošle godine, ugostit ćemo međunarodne suce najviše razine. U proteklih pet godina Sinj se nametnuo kao idealan Grad domaćin ovog viteškog sporta te je gostoprimstvo Sinjana iznad svih očekivanja,” kazao je predsjednik Hrvatskog saveza za obaranje ruke Aleksandar Jakovac koji je i dopredsjednik Europskog saveza za obaranje ruke, te član Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Prvenstvo Hrvatske 2022 će se održati odvojeno za lijevu i desnu ruku po sljedećim kategorijama:

  1. Osobe s invaliditetom – sjedeće/stojeće (M/Ž)
  2. Juniori (16 godina) OPEN
  3. Juniori (18 godina) – 75,+75kg
  4. Žene –80kg
  5. Početnici – 85,85+kg (natjecatelji koji nisu nastupili do sada na profesionalnim turnirima)
  6. Seniori -75kg,85kg,95kg,105kg i +105kg
  7. Open lijeva (8 najboljih iz svih težinskih kategorija)

Natjecanje počinje u subotu u 13.00 sati, a u 18.00 je svečano otvaranje i završnica apsolutne kategorije, dok su u nedjelju natjecanja od 13.00 do 16.00 sati.

Hrvatski savez za obaranje ruke osnovan je u Zagrebu 2009. godine te je iste godine postao punopravni član europskog i svjetskog Armwrestling saveza. Od 2018. godine isti je punopravni član Hrvatskog olimpijskog odbora te od 2019. godine punopravni član Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

U Puli 25. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske u paraatletici

PULA – U organizaciji Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom i atletskog kluba Spektar Pula, na stadionu SRC Veruda – Uljanik u Puli u subotu 23. i nedjelju 24. travnja bit će održano 25. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske u paraatletici.

Na “Croatia Openu 2022.” sudjelovat će 117 paraatletičara iz sedam zemalja (Hrvatska, Bosna  Hercegovina, Bugarska, Češka, Crna Gora, Srbija, Slovenija).

U Puli će nastupiti i najuspješniji hrvatski paraatletičari i paraatletičarke među kojima su osvajači paraolimpijskih odličja iz Tokija, srebrni diskaši Ivan Katanušić i Velimir Šandor, brončani u bacanju kugle Deni Černi i brončana u skoku u dalj, trostruka osvajačica paraolimpijskih odličja, Mikela Ristoski.

Među prijavljenima su i aktualna europska prvakinja i rekorderka u bacanju kugle Ana Gradečak, europski prvak u bacanju kugle Miljenko Vučić, te europski prvak u skoku u dalj Zoran Talić.

Početak natjecanja je u subotu u 11:00 sati, a službeno otvaranje natjecanja predviđeno je u 11:30 sati. Natjecanje u nedjelju kreće od 10:00 sati.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja