Međimurje Press
Sport+

U redovima Globusa četiri dvostruka prvaka Hrvatske!

Da. Dobro ste pročitali u naslovu. Karate klub Globus ima čak četvero dvostrukih prvaka, mladih članova kluba koji su osvojili naslov prvaka države, a sve to potvrdili prije nekoliko tjedana osvajanjem zlatnih medalja na Croatia Openu u Rijeci. Petar Slukić, Aida Trstenjak te Sven i Laura Strahija su napravili ovaj iznimni podvig.

Braća Sven i Laura dolaze iz Dekanovca, Sven ima 14 godina, jednu više od sestre Laure. Starije dijete u obitelji Strahija prvo se počelo baviti karateom i to još u vrtiću nakon što je s ocem posjetio karate turnir u Varaždinu. Roditelji Strahija su Svena na treninge u Malu Suboticu vozili zajedno s Laurom i malo pomalo i ona je zavoljela karate. Iako treninzi nisu laki, kažu kako je s vremenom karate postao više od sporta. To su za njih odlasci na turnire, putovanja, lijepa druženja. Sven kao svoj najveći uspjeh izdvaja srebro s Prvenstva Balkana iz 2019., a tome može i pridodati tri puta osvajanje titule najboljeg u državi, broncu sa Svjetskog kupa te peto mjesto na Svjetskoj ligi u Cipru. Laura je bila četiri puta prvakinja Hrvatske, treća na Prvenstvu Balkana i treća na Svjetskom kupu. I Sven i Laura ne bi mogli bez razumijevanja i podrške okoline. „Ima tu puno treninga, školskih obveza, vikendom natjecanja pa sve treba dobro isplanirati. No, za sada nam to prilično dobro ide, a stignemo ubaciti i kvalitetno vrijeme s prijateljima“ izjavljuju Strahije.

13-godišnja Aida Trstenjak iz Mala Subotice većinu svog života trenira karate. Počela je s 5,5 godina i odmah se joj dopalo. Kaže da je probala i druge sportove i druge hobije, ali upravo se u karateu pronašla. Iako je tek postala tinejdžerka već ima pozamašnu kolekciju medalja i trofeja. Tako je dva puta bila prvakinja Hrvatske, zlatna na Croatia Openu, a osvojila je i Svjetski kup u Umagu, te srebro na Svjetskoj ligi u Cipru. Podrška su joj prijateljice, a posebno svi članovi obitelji. „Puno mi znači način na koji me treneri Mladen Vizinger, Dejan Slukić i Tomislav Magdalenić pripremaju. Ima tu uvijek i zezancije, ali radi se naporno. Nije lako, ali svakim danom sam sve bolja i bolja“ izjavila je Aida. Situacija oko pandemije ju ljuti jer nema toliko natjecanja, ali se nada kako će se i to promijeniti te da će se sve vratiti u normalu. „ Trenira se u skladu s propisima i preporukama, a sve ja lakše kada je oko mene dobra ekipa s kojom se odlično slažem“ poručila je.

Za Petra Slukića može se reći da je bio predodređen da trenira ovaj borilački sport. Naime, tata Dejan je trener, a brat Josip natjecatelj u Globusu. Pratio je dvojicu starijih Slukića koji su ga poticali, učili i bodrili da i on postane karatist. Logičan slijed je bio da se i on okuša u karateu. Učinio je to sa četiri godine i nakon ga više ni jedan drugi sport nije zanimao. Do sada je bio tri puta prvi na Prvenstvu Hrvatske, dva puta prvi na Croatia Openu i treći na Svjetskom kupu. Odličan učenik petog razreda Osnovne škole u Nedelišću rekao je da mu puno znači što se u Karate klubu Globus osjeća kao dio jedne velike obitelji. „Imam onu svoju, a i ovu drugu, Globusovsku. Idemo na puno natjecanja, puno treninga, nekad i po dva na dan i sve to radimo s veseljem jer smo prava klapa. Družimo se i u slobodno vrijeme i to je naša tajna uspjeha“ naglašava bistar mladić iz Nedelišća.

Svima četvero zajedničko da se i u budućnosti vide u karateu i da ne bi mijenjali ovaj sport, okruženje, trenere, prijateljstvo s ničim drugim. I upravo se u tome krije tajna uspjeha Karate kluba Globus iz Čakovca i Male Subotice. Vrhunski treneri, kvalitetni uvjeti, podrška lokalne zajednice, razumijevanje roditelja i jedinstvena atmosfera stvorena kroz mukotrpan rad garancija su novih uspjeha.

Tomica Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja