Međimurje Press
Sport+

Video treninzi za različite vrste invaliditeta

Trening bez granica: Sve osobe s invaliditetom pozvane na redovito vježbanje

Kako bi dodatno osvijestili potrebu za svakodnevnim vježbanjem, koje je zbog smanjenog kretanja i nedavne izolacije od izrazito velike važnosti za sve osobe s invaliditetom, Hrvatski paraolimpijski odbor osmislio je posebne treninge kojima je za cilj svakoj osobi s invaliditetom u Hrvatskoj pomoći uhvatiti formu, ovoga puta uz pomoć paraolimpijaca.

U suradnji s trenerima Ivanom Perzelom i Davorom Rožcem te sportašima s invaliditetom Tomijem Brajšom, Marijom Badrov i Franom Skračićem kreirane su različite vrste video treninga za različite vrste invaliditeta – slijepe i slabovidne osobe, osobe u kolicima i osobe s amputacijom.

U treningu kod slijepih i slabovidnih osoba tako je fokus stavljen na ravnotežu jer je ona jedna od najvažnijih stavki koju slijepe i slabovidne osobe moraju pojačati kako bi spriječili padove i ozljede koji se pojavljuju nakon padova, odnosno gubitka ravnotežnog položaja.

Osobe u invalidskim kolicima uz trening podižu cirkulaciju, a vježbanjem neaktivnih mišića smanjuju mogućnost od ozljeda. Kod osoba s amputacijom fokus se stavlja na kralježnicu, odnosno jačanje trbušne i leđne muskulature.

Osobama s invaliditetom svakodnevno vježbanje je od velike važnosti jer se uz trening pojačavaju motoričke sposobnosti potrebne za svakodnevno funkcioniranje. Naš je cilj da svim osobama s invaliditetom osiguramo pravo na bavljenje sportom i ovo je samo mali korak kojim želimo pokazati da od svog poziva ne odustajemo niti u izvanrednim situacijama.” – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Svi pripremljeni programi treninga su pogodni za početnike i za bazičnu pripremu svakog sportaša.

Trening za osobe s amputacijom možete pogledati OVDJE.

Trening za slijepe i slabovidne osobe možete pogledati OVDJE.

Trening za osobe u invalidskim kolicima možete pogledati OVDJE.

Filip Mott

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja