Međimurje Press
Sport+

Zanimljiva predavanja za sportske djelatnike

PREDAVANJE DR. ŠEGOVIĆ I DR. RUSAN ZA SPORTSKE TRENERE I SPORTSKE DJELATNIKE

Sportske zajednice Međimurske županije i Grada Čakovca još jednom su pokazale širinu brige oko sportaša i sporta. Ovog puta organizirale su dva zanimljiva predavanja namijenjena trenerima i sportskim djelatnicima u međimurskim klubovima.

Predavanja u okviru programa Hrvatskog olimpijskog odbora “Promicanje sporta i olimpizma u cilju očuvanja zdravlja i poticanja zdravstvenog turizma u lokalnim sredinama” održali su liječnici Igor Šegović i Zrinka Rusan. Predavanja na Gradskim bazenima Marija Ružić otvorio je poznati čakovečki pedijatar Igor Šegović na temu “Važnost tjelesne aktivnosti i sporta u dječjoj dobi”. Kako je objasnio za to temu se odlučio zbog pandemije, ali ne kako je istaknuo one o kojoj trenutačno svi pričaju COVID-a 19, već pandemije prekomjerne težine, posebice kod mladih.

“Sport i tjelesna aktivnost koja mora biti strukturirana ima vrlo veliku važnost za život djece. Nekada je tjelesna aktivnost bila nešto normalno, nešto svakodnevno, a danas o tome treba promišljati i čak poticati kod djece i mladih” poručio je Šegović. Kako je objasnio novi način život, sve manje kretanje i sve više unošenja nezdravih namirnica postaje sve veći javnozdravstveni problem, a najbolji recept za to je tjelesna aktivnost. U vrlo zanimljivom i dinamičnom predavanju omiljeni pedijatar Županijske bolnice Čakovec osvijestio je brojne sportske djelatnike o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnosti za kasniju životnu dob. Naime, osim stvaranja zdravih životnih navika, te manjoj sklonosti pušenju i konzumiranju alkohola, svi oni koje se od malih nogu bave sportom kasnije su puno otporniji na razne bolesti kostiju. U drugoj polovici inetraktivnog poslijepodneva s trenerima i sportskim djelatnicima mikrofon je preuzela Zrinka Rusan koja je govorila o važnosti kontinuiranih sportskih pregleda. Rusan je dugogodišnja liječnica medicine rada i sporta i karijeru je izgradila obavljajući liječničke preglede sportaša. Kako je objasnila predavanje je bazirala na iskustvu, ali i preporukama Hrvatskog društva za sportsku medicinu. Pohvalila je broj liječničkih pregleda sportaša, koji su zakonska obaveza, ali i njihov kontinuitet u Čakovcu i Međimurju.

“Dosta dugo je bila faza da se ti pregledi nisu obavljali ili se nisu obavljali redovito. Zahvaljujući Zajednici sportskih udruga Čakovca, a kasnije i Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije postigli smo dobru suradnju s trenerima i stručnim osobljem u klubovima” naglasila je dodavši kako se to treba nastaviti. “Kontinuitet pregleda sportaša nam daje bazu podataka, lakše nam ih je usmjeravati i pratiti na njihovom sportskom putu” poručila je. Kroz predavanje moglo se između ostalog čuti kako se na pregledima vrlo često pronađu simptomi bolesti kojih do sada sportaš nije bio svjestan. Većinom se radio o bolestima srca i krvožilnog sustava. Iz Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije te Zajednice sportskih udruga Čakovca poručuju kako će se s ovakvim predavanjima nastaviti i u budućnosti. Kažu da se od kada tajnik gradske zajednice Tomica Jakopec obavlja i tajničke poslove u županijskoj zajednici, ovakva predavanja, zahvaljujući uspješnoj prijavi na različite natječaje, mogu puno lakše organizirati.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja