Završio Medjimurje open

GLOBUS ODLIČAN NA SVIM PODRUČJIMA

Nakon spuštanja zastora na 23. izdanje međunarodnog karate turnira Međimurje Open u Karate klubu Globus mogu biti i više nego zadovoljni. Školskim rječnikom dobili su ocjenu odličan na tri područja: organizaciji, domaćinstvu i natjecanju. Krenimo redom.

Tijekom posljednjeg dana u kolovozu nije bilo dijela Dvorane Graditeljske škola u kojem nisu hvalili organizaciju. Više od 1.000 natjecatelja iz 117 klubova i čak 15 država svijeta bilo je naviknuto na visoku razinu u Čakovcu. No, 2019. ta letvica podignuta je još više. Odgovarajući na pitanje što misli o komplimentima koji stižu sa svih strana tajnik Karate kluba Globus Dejan Slukić kazao je kako je izuzetno sretan i zadovoljan zbog takvih reakcija. „Bio je to izuzetno jak turnir. Početak je sezone i ako k tome dodamo da je to i izborni turnir za Svjetsko prvenstvo možemo zaključiti da je na trenutke bio i jako napeti. Osim Hrvatskog karate saveza i Austrijski savez stavio je ovaj turnir kao izborni, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti“ izjavio je Slukić dodavši kako je bilo odličnih mečeva u brojnim kategorijama. Bilo je tu dosta novina, od korištenja tableta prilikom suđenja do novog načina bodovanja koji će se obavezno morati primjenjivati od 1. siječnja slijedeće godine. „Zadovoljni smo i rezultatima jer smo najuspješniji klub cijelog turnira. No, kao pravi dobri domaćini, tu nagradu prepustili smo drugim klubovima. „Od ukupnih 26 medalja, četiri smo osvojili na izbornim turniru i imamo nekoliko ozbiljnih kandidata za nastup na Svjetskom prvenstvu. Ipak, više smo se fokusirali na organizaciju, gdje su nam pomagali i sami natjecatelji, pa su tako s nama u noći s petka na subotu do 2 sata u jutro pripremali dvoranu. Tako da nam je lakše nastupati u gostima nego kod kuće, ali moramo biti zadovoljni prikazanim“ izjavio je Slukić.

Nastupe mladih karatista Globusa pohvalio je i trener Tomislav Magdalenić. Inače, na ovakvim natjecanjima radi kao sudac, ali ovog puta je vodio i davao stručne savjete Čakovčanima. „Imao sam vremena vidjeti gdje se možemo poboljšati da napredujemo do Svjetskog prvenstva za mlađe dobne kategorije. To su uglavnom tehničko-taktičke stvari koje se daju odraditi u kratkom roku jer oni su fizički jako dobro spremni“ rekao je.

Predsjednik kluba Mladen Vizinger dao je turniru ocjenu -5. „Bilo je nekih sitnih propusta na koje mi nismo mogli utjecati, ali su se dogodili i malo nam pomaknuli satnicu. Riječ je o detaljima, ali moramo naći način da to u buduće ispravimo“ zaključio je Vizinger. Najbolja potvrda značaja i kvalitete turnira došla je prilikom pogleda na parkiralište u blizini Dvorane Graditeljske škole. Ove subote teško je bilo pronaći parkirno mjesto, a i cijeli Čakovec bio je tijekom dana pun karate gostiju. Međimurje Open tako je uz sportsku, dao još jednu vrijednosnu kategoriju Gradu Zrinskih. Iako je ovaj turnir tek završio u Globusu već razmišljaju o 24. Međimurje Openu.

Budući da im Dvorana Graditeljske škole ne dozvoljava povećanje broja natjecatelja s tisuću sudionika dosegnut je maksimum. Povećat će se kvaliteta turnira, a bit će tu sigurno i neki noviteti. Uostalom po tomu je i Globus poznati i u Hrvatskoj, ali i van nje.

Prilikom otvaranja Međimurje Opena predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek rekao kako je riječ o turniru koji je uvršten među četiri izborna za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Preostala tri su Rijeka, Zagreb i Budimpešta. I dok se borbe na tatamiju Dvorane Graditeljske škole u brojnim kategorijama zahuktavaju, brojni karatisti i njihovi treneri o čakovečkom turniru i Karate klubu Globus koji ga organizira imaju samo riječi hvale. Između više od 1.000 sudionika iz 15 zemalja, uključujući Indiju i Egipat, turnir je vrlo vjerojatno najemocionalniji za Luciju Ružaj. Bivša članica Glubusa koja za vrijeme studiranja kemije trenira u Zagrebu kazala je kako je veseli što se svake godine vraća na Međimurje Open jer osim što je turnir kvalitetan draži joj je od ostalih. „Čakovec je moj rodni grad i turnir je nešto posebniji, bliže mi je srcu od drugih“ naglasila je dodavši kako su posljednjih godina u klubu puno napravili na promociji. Njezino mišljenje dijeli i Crnogorka Marina Raković koja je dio 12-to člane ekipe Omladinca iz Podgorice te je jedna je najuspješnijih sudionika ovogodišnjeg Međimurja Open. Osvojila je medalje na Svjetskim i Europskim prvenstvima i kazala je kako ju je Čakovec osvojio. „Ovo je prekrasan grad i odlično organiziran turnir. Iako dosta dugo putujemo, praktički iz kombi vozila idemo na tatami i borbe, nije nam žao puta jer se zaista isplati doći“ smatra Raković. Turnir kao primjer drugima ocjenjuje i Mario Vučić, trener KK Hercegovina Zagreb, najuspješnijeg kluba u Hrvatskoj čiji član je i svjetski prvak Ivan Kvesić. Čakovec je ogledni primjer kako se treba organizirati turnir, a osim što ima visoku i kvalitetnu organizaciju ima i ljudsku dimenziju. „Ljudi koji vode turnir su fenomenalni domaćini, a turnir je usprkos tome što je narastao i ima preko 1.000 natjecatelja i dalje odlično organiziran. Svi se na vrijeme vrate doma i Globus je primjer za puno toga, a možda najviše kako pozicionirati karate kao sport u lokalnoj sredini“ izjavio je Vučić. Zadovoljna je i izbornica ženske kadetske reprezentacije Ivana Bebek Bašić koja kaže da u svakoj od tri kategorija ima kandidatkinja koje mogu konkurirati za medalje na Svjetskom prvenstvu. „Prvi puta sam ovdje kao trenerica, ali bila sam ovdje puno puta kao natjecateljica i mogu zaista bez puno ustručavanja kazati kako je ovo fenomenalno organizirani turnir. Svake pohvale i Dejanu Slukuću, Mladenu Vizingeru i ostalima, zaista su sve odradili na svjetskoj razini“ poručila je. Ponos Globusovaca domaćinstvom i organizacijom može se osjetiti na svakom koraku Dvorane Graditeljske škole. U pripremu da ovaj dan prođe u najboljem redu uloženo je puno sati velikog broj volontera, a kada se nečemu pristupi ovako ozbiljno i organizirano i uz pravu dozu strasti onda je uspjeh zagarantiran.

(Tomica Jakopec)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*