Međimurje Press
Najave

Požari otvorenog prostora na području Dalmacije

Da vatrogasci za vrijeme visokih temperature imaju pune ruke posla na šumskim požarima, pokazao je i jučerašnji dan. Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice je zaprimilo više informacija o požarima otvorenog prostora u Dalmaciji.

Dana 22. lipnja u 11:11 sati ŽVOC Zadar zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod Biograda na Moru (Jankolovica – zapad). Požarom je bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 13,5 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je pet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz JVP Biograd na Moru. Požar je ugašen, a intervencija vatrogasaca je završila u 16:07 sati.

Veliki požar kod Šibenika

ŽVOC Šibenik zaprimio je u 14:04 dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Donjeg Polja, koji se proširio od deponija Bikarac prema industrijskoj zoni Podi. Požarom je zahvaćeno 50 ha trave, niskog raslinja, makije i borove šume.

U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 49 vatrogasaca sa 18 vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik te DVD-a Zaton, Vodice, Šibenik, Grebaštica, Zablaće, Brodarica-Krapanj, Bilice, Perković i VZ Šibensko-kninske županije, te tri protupožarna zrakoplova Canadair.

Požar je lokaliziran u 19:30 sati, a na dežurstvu i sanaciji tijekom noći ostalo je 11 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila iz JVP Šibenik, DVD Brodarica-Krapanj i DVD Perković. Požar je ugašen 23. lipnja u 06:35 sati.

ŽVOC Split je u 15:30 sati zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru na lokaciji Put Griže, Kaštela (Kaštel Novi). Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 1,5 ha.  Kao potpora zemaljskim snagama preusmjeren je jedan protupožarni zrakoplov Canadair sa požarišta u Šibensko – kninskoj županiji,  ali nije bilo potrebe za djelovanjem. Požar je ugašen u 18:20 sati.

Požar na teškom terenu na području Župe Dubrovačke

Dana 22. lipnja u 23:06 sati JVP Dubrovački vatrogasci zaprimila je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Župe Dubrovačke u predjelu Soline. Požarom je zahvaćeno visoko raslinje i borova šuma na teško pristupačnom terenu. U gašenju požara sudjeluje ukupno 37 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz DVD Župa Dubrovačka, JVP Dubrovački vatrogasci, JVP Konavle i DVIP Dubrovnik.

  • Planirali smo ujutro podizanje canadaira, međutim pošto su vatrogasci pred zoru zaustavili širenje požara, nije bilo potrebe za zračnim snagama. Požar je lokaliziran oko 8:30. Postupno otpuštamo snage, a na dežurstvu će do noći ostati DVD Župa Dubrovačka – rekao nam je zapovjednik VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepan Simović

Podsjećamo sve građane na zabranu spaljivanja vatre na otvorenom. Ukoliko vidite vatru ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.

Anita Čolak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja