26. Konferencija hrvatskog psihološkog društva u Svetom Martinu na muri

26. godišnja konferenciju hrvatskih psihologa sa središnjom temom „Kvaliteta života kroz životni vijek: izazovi i preporuke“, održat će se od 7. do 10. studenoga 2018. održati u Sv. Martinu na Muri 

Središnja tema ovogodišnje Konferencije je kvaliteta života pojedinca i zajednice. Zapravo se može reći da se nakon uobičajenih tema naših godišnjih Konferencija koje su se mahom bavile sadržajima usmjerenim na negativna stanja, negativne aspekte življenja, psihološke poteškoće, preusmjeravamo prema pozitivnim aspektima života, naglašava Josip Lopižić predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

Andreja Bogdan, predsjednica Organizacijskog odbora  u najavi Konferencije istakla je:

“Čast mi je i osobito zadovoljstvo što vas sve mogu pozvati u najmanju, najsjeverniju, najnaseljeniju, najmlađu i najuređeniju županiju Lijepe naše. Međimurje je bogato vrijednom kulturno-povijesnom baštinom, ali prije svega nenadmašnim prirodnim ljepotama zbog čega ga nazivaju hrvatskim cvjetnjakom. Pejzažna čipka gornjeg Međimurja ocrtana je blagim vinorodnim brdima, plodnom ravnicom između dviju moćnih rijeka i idiličnim selima koja su prepuna cvijeća. Ovu zelenu oazu koja je dio UNESCO-va rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, najbolje ćete upoznati ako se uputite nekom od tradicijskih ili vinskih cesta, ili pak 750 kilometara dugim biciklističkim stazama koje će vam omogućiti da istražite svaki kutak i doživite Međimurje.
Ipak, Međimurje je mnogo više od prirode, grada Zrinskih, prve tiskare, prepoznatljivih namirnica, pjesama i gastronomije. Njega čine marljivi ljudi koji stoljećima stvaraju i na tradicionalan način proizvode i ubiru plodove koje im je podarila priroda. Gostoljubivi i srdačni ponudit će vas jelima spravljenim od prepoznatljivih namirnica: buče, njenih koštica ili ulja, jabuka, krumpira, repe, heljdine kaše. Meso iz tiblice, sir turoš, riječni smuđ ili međimurska gibanica samo su neke od poznatih delicija. Uz međimurske pjesme Ljubav se ne trži, Međimurje kak si lepo zeleno, Klinček stoji pod oblokom, Protuletje se otpira i mnoge druge, a uz kapljicu vrhunskih vina, stvorit će ugođaj kojem ćete se zasigurno htjeti ponovno vratiti. Putovanje tradicionalnih i zdravih namirnica od polja do stola doživjet ćete u starim riječnim mlinovima, tradicionalnim uljarama i prešama za grožđe, seoskom turizmu, brojnim restoranima, a sve ove doživljaje s uspjehom objedinjavaju u Termama Sveti Martin u kojima će se održati naša 26. godišnja Konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem”. 
Dr. sc. Andreja Brajša-Žganec, red. prof. predsjednica Programskog odbora 26.GKHP , naglasi je kako kvalitetu života čine svi čimbenici koji utječu na životne uvjete pojedinca, društvenih skupina i društva u cjelini, bilo da se radi o objektivnim pokazateljima ili subjektivnom iskustvu pojedinca. Subjektivna dobrobit ovisi o iskustvu, uključuje odsutnost negativnih i prisutnost pozitivnih doživljaja te se odnosi na subjektivnu procjenu svih aspekata života i osobnu sreću. Psihologija je u prošlosti u velikoj mjeri bila usmjerena na razumijevanje i ublažavanje negativnih stanja i pojava te liječenja psihičkih poremećaja i abnormalnog ponašanja, a danas se sve više usmjerava na područja optimalnog ljudskog funkcioniranja, na pozitivnu psihologiju i kvalitetu života kroz cijeli životni vijek.
(mp)
Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*