medjimurjepress@gmail.com

28. godišnjica osnutka specijalne jedinice PU varaždinske “RODA”

subotu16. ožujka 2019. godine održat će se svečano obilježavanje 28. godišnjice osnutka specijalne jedinice policije polaganjem vijenca kod Križa Zahvalnost u 8:30 sati, svetom misom u Varaždinskoj katedrali s početkom u 9:00 sati i svečanom sjednicom u Velikoj dvorani Županijske palače u Varaždinu u 11:00 sati, kojoj će nazočiti župan Međimurske županije Matija Posavec.

“Rode” su odigrale veliku ulogu u varaždinskim danima rata. Dok su pregovarači vodili bitku na jednom polju, “Rode” su zauzimanjem vojarne Jalkovečkih žrtava pridonijeli na bojnom polju, pokazavši neprijatelju snagu i volju hrvatskih postrojba, što je umnogome pomoglo pregovaračima koji su pregovarali o predaji vojarne JNA.

U Domovinskom ratu poginulo je ukupno 11 pripadnika ove jedinice, jedan član i dalje se vodi kao nestali, a cijela ondašnja PU varaždinska, u čiji su sastav ulazile policijske postaje VaraždinČakovecIvanecLudbreg i Novi Marof, tijekom Domovinskog rata imala je 31 poginulog pripadnika te šestoricu nestalih, od čega je 21 policajac poginuo i 5 ih je nestalo u obrani Vukovara.

Preživjeli članovi ove postrojbe jedinice okupljaju se i danas pod okriljem Udruge SJP Roda koja broji oko 500 članova, a koja je osnovana 2000. godine.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*