Međimurje Press
Vijesti

Aktivnosti Zrinske garde

ZRINSKA GARDA Čakovec „čestitala rođendan“ Nikoli Zrinskom Čakovečkom i obilježila 25. Obljetnicu vojno – redarstvene operacije „Bljesak“ 

Prvoga svibnja na Međunarodni praznik rada Zrinska garda Čakovec, predsjednik Đuro Bel, dopredsjednici Josip Zorčec i Dražen Berkopić, počasni predsjednik Alojzije Sobočanec, su obilježili dva značajna događaja kako za Međimurje tako i za Republiku Hrvatsku. Paljenjem svijeća kod spomenika „Orao“ na glavnom čakovečkom Trgu Garda je „čestitala“ 400-ti rođendan Nikoli Zrinskom Čakovečkom. Nikola je rođen 1, svibnja 1620. godine u Čakovcu i cijeli svoj kratki život proveo je u Čakovcu gdje je stolovao za vrijeme svoje vladavine. Poznato nam je svima da je Nikola svoj život završio u Kuršanečkom lugu 18. studenog 1664. godine u raljama divlje svinje. Za vrijeme Nikoline vladavine obitelj Zrinski je bila na vrhuncu svoje moći, bio je hrvatski ban, a Mađari su ga predlagali za hrvatsko-ugarskog kralja što je smetalo Habsburgovce. Nikola je bio vrlo obrazovan čovjek, govorio je šest jezika i bio je jednako uspješan kao vojskovođa, književnik, gospodarstvenik i kulturnjak. Napisao je jedan od najpoznatijih epova onoga vremena „Adrijanskoga mora sirena“ na mađarskom jeziku koji je njegov brat Petar preveo na hrvatski jezik. Osim toga doveo je franjevce u Čakovec 1659. godine i izgradio prvu crkvu. 1662. godine je osnovao prvu knjižnicu u Čakovcu, a 1663. izgradio Novi Zrin na rijeci Muri kod Donje Dubrave s ciljem obrane Međimurja i Europe od najezde Turaka, a 1661. je u zimskom pohodu s konjicom srušio Sulejmanov most kod Osijeka.

Garda je zapalila svijeće i kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i tako obilježila 25.obljetnicu vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ za vrijeme koje je oslobođeno 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i pobjeda u toj akciji je bila prekretnica u Domovinskom ratu. Osim članova garde svijeću je zapalio u ime HVIDR-e Jug Darko Orehovec sudionik Domovinskog rata na Zapadnom bojištu. Prije paljenja svijeća, u deset sati, služena je sveta misa za sve poginule branitelje u operaciji „Bljesak“ u crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na čakovečkom Jugu.

Đuro Bel

Foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja