medjimurjepress@gmail.com

Arbitražni sud u Den Haagu odlučio o teritorijalnom sporu Slovenije i Hrvatske

Sloveniji većina Piranskog zaljeva i otvoreno more, Hrvatskoj Sv. Gera

Gilbert Guillaume, predsjednik Arbitražnog suda u Den Haagu, u ime Tribunala naglasio je u pogledu na regiju oko Mure slijedeće:

Zaključuje da se općenito međunarodna granica poklapa s katastarskim granicama. Također smatra da je ustav iz 1931. Kraljevine Jugoslavije, na koji se Slovenija pozvala, nije definirao granicu između Drave i Save, nego je u to vrijeme granica Badovine bila vanjska granica periferijalnog distrikta Badovine, koja još uvijek odgovara katastarskoj granici, rekao je Guillaume. U slučaju Murskog Središća, Tribunal zaključuje da je granica na sredini rijeke Mure.

Poturen Novakovec – granica slijedi katastarske granice iz 1956. i 1957. u Feketincu tribunal smatra da modifikacija nije valjana jer je samo jedan predstavnik slovenske strane bio prisutan. Trebalo je biti dva predstavika svake strane.

Tribunal razmatra pravo koje određuje granicu. U ovom slučaju stranke su se složile da granicu treba utvrditi prema međunarodnom pravu. Taj sporazum ima neposredne posljedice. On definira dužnosti Tribunala, on nema niti pravo niti pravnu moć da odluči o granici osim toga da primijeni pravila i načela međunarodnog prava – rekao je, dodajući da Tribunal odluku donosi s pravnog, a ne povijesnog ili političkog stajališta.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*