Međimurje Press
VijestiZdravlje

Berošev popis tko bi se trebao prvi cijepiti protiv korone!

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jučer kako je potpisao predugovor za distribuciju milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa. Danas je pak portalu Index.hr poslao popis koje skupine ljudi bi se trebale prve cijepiti protiv koronavirusa.

Na osnovnom popisu su:

  • Osobe životne dobi 50 godina i starije s naglaskom na osobe u dobi od 65 godina i više
  • Štićenici domova za starije te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima posebice oboljenjima srca i pluća uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenje imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.)
  • Djeca i adolescenti od 6 mjeseci do 18. godine na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja Reye sindroma uz influencu)
  • Djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici
  • U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz bliske okoline, npr. kućni kontakti,(uključujući djecu) osobe koje joj pružaju njegu.

NOVCI NISU PROBLEM

Beroš trenutno ne zna kada bi cjepivo moglo stići, a kaže da to ne zna niti nitko drugi. Ministar je, kao što je rekao danas na presici Nacionalnog stožera, još jednom ponovio da Hrvatska nije morala platiti ništa za predrezervaciju za cjepivo. Također je ustvrdio kako novci neće biti problem kada se jednom pojavi cjepivo na tržištu.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, rekao je Beroš.

Dodao je kako postoji još jedna globalna inicijativa za koju još, kako kaže, nije siguran trebamo li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije. “Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, zaključio je ministar.

Izvor: https://www.telegram.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja