Međimurje Press
IzložbeVijesti

Besplatne projekcije filma NEVIDLJIVA u organizaciji udruge Roda!

Ove godine, u sklopu HRFF-a, udruga Roda organizira online projekcije filma NEVIDLJIVA, kao i panel na temu Moč podođajnog iskustva. Film NEVIDLJIVA biti će dostupan za gledanje u online obliku za vrijeme trajanje festivala, a panel Moč porođajnog iskustva održat će se online preko Facebook stranice HRFF-a, u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 18 sati.

Devetnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se online i uživo od 5. do 12. prosinca ove godine kada će gledatelji imati prilike pogledati sve redom najzapaženije nove igrane, dokumentarne i inovativne filmova.

Platforma za prikazivanje filmova na adresi www.volimdokumentarce.net ugostit će online filmski program festivala. Sve online projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda.

Film NEVIDLJIVA može se besplatno gledati od nedjelje 5.12. u 19:00 sati do nedjelje 12.12. u 23:59 sati, i može se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske. Film ima hrvatske i engleske podnaslove. Trailer filma sa hrvatskim podnaslovima možete pogledati na YouTube kanalu udruge Roda.

O filmu NEVIDLJIVA

Film prati tri žene – Melody iz SAD-a, Stellu iz Češke i Luciu iz Slovačke.

Dokumentarac NEVIDLJIVA traga za razlozima lošeg odnosa zdravstvenog sustava prema ženama, te pokušava nevidljiva iskustva učiniti vidljivima. “Samo ako vidimo ono što se zaista događa tim ženama moći ćemo stvoriti prostor za dijalog i promjene. Vrijeme je da se promijene stavovi i način na koji zdravstveni djelatnici ali i naša društva gledaju na porod. Ako počnemo poštivati prava žena, i naučimo više o normalnim, fiziološkim procesima, veći će broj žena imati priliku iskusiti normalne, fiziološke, vaginalne porode, koji su u skladu s njihovim očekivanjima i potrebama, bez uplitanja medicinskih djelatnika, osim kada je to zaista nužno. Takav porod može osnažiti ženu i potpuno promijeniti njen doživljaj ranog majčinstva,” objasnila je redateljica filma Maia MARTINIAK.

Dokumentarni film NEVIDLJIVA obrađuje kontroverznu temu porođajne traume, na koju društvo često odmahuje rukom. “Važno da ste vi i dijete živi i zdravi” je samo dio priče. Prikazom stvarnih porođaja oblikuje se tema traume. Film prikazuje nevidljivu stvarnost žena koje su okolina i/ili zdravstveni djelatnici uvjeravali da je najbolje da svoja iskustva što prije zaborave i da o njima šute. NEVIDLJIVA otvara neophodan dijalog u našem društvu, ali i u svijetu.

Za više informacije i izjave molimo kontaktirati Danielu Drandić, daniela@roda.hr, 0989621799

Ines Mindjek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja