Međimurje Press
Vijesti

Biciklizam će biti još više „seksi“ u narednom proračunu EU

Da će biciklizam i razvoj biciklističkih i cikloturističkih ruta biti važan dio idućeg financijskog razdoblja EU pokazala je jučer održana online radionica „ADRIONCYCLETOUR: integrirani temeljni projekt za Jadransko-jonske biciklističke rute“. Projekt je predstavljen u sklopu aktivnosti EUSAIR Facility Point projekta, a radionici je prisustvovalo 149 predstavnika 9 zemalja Jadransko-jonske regije.

Organizatori iz talijanske Marche regije u suradnji s regijom Friuli Venezia Giulia naglasili su da je ova ruta komplementarna Mediteranskoj EuroVelo8 ruti. Ona bi trebala služiti kao infrastruktura, integrirana sa sustavima javnog prijevoza (željeznički, cestovni, pomorski) za biciklistički turizam te za unaprjeđenje održive urbane i međugradske mobilnosti.

U sklopu ADRIONCYCLETOUR projekta planiran je razvoj obalne biciklističke rute Jadranskog i Jonskog mora u zemljama Jadransko-jonske regije, od Italije do Grčke. Predstavnici devet zemalja i europskih institucija značajnih za ovu temu, govorilo je o mogućnostima povezivanja glavnih pravaca već postojećih ruta i njihovo spajanje u ADRIONCYCLETOUR. Obalna ruta povezala bi se i s kontinentalnim rutama koje bi se nastavljale prema državama koje nemaju obalu, poput Srbije i Sjeverne Makedonije.

Kroz europske strukturne i investicijske fondove u ovom proračunu EU planirano je ulaganje od čak 2,5 milijardi eura na području Europske unije u ovakve aktivnosti, ali trenutno je utrošeno oko 700 milijuna eura. To je posljedica dijelom i nedovoljne koordinacije tako da će unaprjeđenje suradnje biti prioritet za naredno razdoblje“, ocijenio je Giusepe Di Paola iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO). Upravo makroregionalni pristup promiče veću suradnju i koordinaciju.

Hrvatska u ovom trenutku već ima razvijenu EuroVelo 8 Mediteransku rutu koja povezuje Plovaniju na granici sa Slovenijom i Vitaljinu na granicu s Crnom Gorom. Ruta je duga 1116 km, a razvijeno je i 357 km alternativnih ruta, koje pokrivaju i neke od otoka“, naglasila je Ivana Karuza iz Hrvatske turističke zajednice u svojoj prezentaciji razvoja EuroVelo 8 Mediteranske rute u Hrvatskoj.

Na ruti kroz Hrvatsku do sada su postavljeni znakovi na 157 km prometnica, potpuno usklađenih sa EuroVelo standardima. Dostupna je i vrlo informativna web stranica eurovelo8.hr s detaljnim opisima svih dijelova rute, kao i GPX datoteke za navigacijske uređaje. Hrvatski dio rute predstavljen je i na transnacionalnoj stranici EV8 Mediteranske rute en.eurovelo.com. Razvoj rute financiran je u trogodišnjem razdoblju iz INTERREG MED 2014-2020. programa, a planovi za njezino daljnje unaprjeđenje napravljeni su do razdoblja 2030. godine.

Pred ADRIONCYCLETOUR projektom su razni razvojni izazovi. Radionica je pokazala, kako je zaključio i koordinator za transport tematskog stupa 2 Povezivanje regije Pireluigi Coppola, da je veliki broj projekata u fazi planiranja ili ostvarenja, što omogućava pravovremenu koordinaciju i spajanje u veće projekte. Lokalne i regionalne vlasti imaju različite financijske mogućnosti, mnogo ih ulaže u opremanje biciklističkih ruta, a brzina ostvarenja povezivanja ovisit će i o mogućnosti financiranja iz EU fondova u svim državama Jadransko-jonske regije. U tijeku je izrada operativnih planova za novo financijsko razdoblje 2021 – 2027 i sada je pravo vrijeme za pojačanu aktivnost i uključivanje flagship projekata u te dokumente.

Andrija Rudić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja