Međimurje Press
Vijesti

Borba protiv fake newsa u vezi s bolesti COVID-19!

Zastupnica Glavak – Nadamo se što bržem pronalasku cjepiva, a predstoji borba protiv fake newsa u vezi s bolesti COVID-19!

Zastupnica Glavak na razmjeni mišljenja s izvršnim direktorom Europske agencije za lijekove naglasila je da javna sredstva uložena u istraživanja privatnih farmaceutskih kompanija obvezuju da licenca za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa bude globalno dostupna.

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) sudjelovala je danas na razmjeni mišljenja s Guidom Rasijem, izvršnim direktorom Europske agencije za lijekove (EMA), o aktivnostima agencije u vezi s bolesti COVID-19 i izgledima za budućnost.

Zastupnike je posebno zanimao status novog potencijalnog lijeka remdesivir, za koji je 30. ožujka EMA-in Odbor za humane lijekove (CHMP) objavio da je započeo detaljni pregled podataka o uporabi. Izvršni direktor Rasi obavijestio je kako Europska agencija za lijekove još nije izdala službeno odobrenje u vezi s lijekom remdesivir. Naglasio je kako su izdane smjernice za države članice za njegovu uporabu te da se može očekivati uvjetno odobrenje lijeka u budućnosti.

Trenutno je u postupku testiranja više desetina cjepiva. Kontinuitet ulaganja u razvoj cjepiva je obećavajući i daje nadu da će lijek za ovu pošast biti uskoro pronađen. Naš cilj je da, kada se pronađe cjepivo ili terapija, licenca za proizvodnju bude globalno dostupna kako bi se što prije i u što većim količinama proizvelo spasonosno cjepivo. Na to obvezuju javna sredstva uložena u istraživanja privatnih farmaceutskih kompanija”, izjavila je zastupnica Glavak.

Zastupnica Glavak istaknula je i opasnost širenja lažnih vijesti u preveniranju i liječenju koronavirusa. “Naši građani izloženi su brojnim lažnim vijestima i senzacionalnim otkrićima, od kojih ću navesti samo nekoliko – koronavirus se može liječiti vulkanskim pepelom, UV lampe i dezinfekcijska sredstva s klorom pomažu u sprječavanju inficiranja, izbjeljivači liječe koronavirus. Planira li Europska agencija za lijekove pokrenuti informativnu kampanju o liječenju koronavirusa s ciljem suzbijanja opasnih praksi i lažnih vijesti koje mogu ugroziti živote naših građana?”, uputila je zastupnica Glavak pitanje izvršnom direktoru Rasiju.

Podsjetimo, tijekom prošlotjedne rasprave s direktoricom Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane, Anne Bucher, zastupnica Glavak je uputila pitanje o financiranju nabave cjepiva za države članice. Bucher je odgovorila da se za zajedničku javnu nabavu cjepiva mogu iskoristiti sredstva iz Instrumenta Europske unije za hitnu potporu, koji je težak 2,7 milijardi eura.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja