Međimurje Press
ITKultura i obrazovanjeVijesti

Čakovečki gimnazijalci Karlo Kolac i Dorian Mikulan, pobjednici ovogodišnjeg izbora Student Digi Award

POBJEDNICI OVOGODIŠNJEG IZBORA STUDENT DIGI AWARD 2021 STIŽU IZ ČAKOVCA

Na natječaj se ove godine prijavilo čak 26 timova od čega je odabrano 10 finalista

Čakovečki gimnazijalci, Karlo Kolac i Dorian Mikulan, pobjednici ovogodišnjeg izbora Student Digi Award za najbolje hrvatske mlade inovatore u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flege i Jutarnjeg lista, osmislili su personalizirani chatbot za ponavljanje gradiva.

Riječ je, kako kaže autor ovog projekta pod nazivom Robotika, o individualiziranom botu s kojim se sustavno ponavlja naučeno gradivo. Postavljanjem pitanja botu, dobijaju se odgovori koje je korisnik sam unio u njega u jednome trenutku svoga školovanja.

Karlo Kolac otkrio je da se ideja o Robotici, chatbotu za ponavljanje gradiva, rodila jer su njegov kolega iz razreda Dario Mikulan i on mrzili štrebanje i htjeli su naći način da zaobiđu takav način učenja. Chat je trenutno na web stranici koju mogu svi posjetiti. Mislimo da može mnogima biti od koristi – kazao je ovogodišnji laureat Student Digi Awarda.

Zahvalio bih se svojim mentorima iz škole koji su ovdje s nama – poručio je Karlo Kolac preuzimajući plaketu i nagradu od 25.000 kuna.

Osvajači drugog mjesta u ovogodišnjem izboru Student Digi Award su studenti zagrebačkog Sveučilišta Ante Bilić, Frano Čudina, Manuel Matošević i Erik Matošević s projektom Neolight.ai.. Radi se o inovaciji softverskog robota koji je zamjena za hotelskog batlera. S robotom se može komunicirati preko niza platformi i aplikacija, od SMS-a do chata na webu, i postavljati mu pitanja istoga raspona kao i stvarnome batleru.

Trećeplasirani u ovogodišnjem izboru Student Digi Awarda je aplikacija za dijeljenje poljoprivrednih strojeva Agricon Marine i Davida Fruka iz Vrbanje kod Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Marina Fruk je učenica 4.razreda Ekonomske i upravne škole u Osijeku, a njezin brat David student Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Foto: Damir Krajac/Cropix

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja