HSP AS: Cilj nam je zaustaviti povratak na vlast neokomunista na čelu s Zoranom Milanovićem

Dana 09.07.2016. u Iloku je održana zajednička sjednica proširenog Predsjedništva stranke, svih stranačkih Odbora te Glavnog stana stranke kao najvišeg stranačkog tijela. Višednevne stranačke aktivnosti po Odborima iznjedrile su „Deklaraciju o političkom djelovanju HSP AS s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva“. Navedena Deklaracija i sve druge odluke donesene su jednoglasno nakon izrade svih segmenata stranačkog programa po Odborima te provedene rasprave na Glavnom stanu stranke.

Usvojena Deklaracija prihvaćena je kao politička platforma HSP AS za završetak razgovora s HDZ-om i drugim strankama sličnog političkog svjetonazora oko modela za izlazak na prijevremene za 9. saziv Hrvatskog sabora. Kao šef stranačkog Pregovaračkog tima potvrđen je glavni tajnik Pero Ćorić te je isti izabran za predsjednika Izbornog stožera HSP AS na razini RH. Jednoglasno je potvrđen cijeli izborni stožer kao i koordinatori po svim izbornim jedinicama. Potvrđen je stav stranke da je cilj izlaska na ove izbore pobjeda i zaustavljanje povratka na vlast neokomunista na čelu sa Zoranom Milanovićem. Ovakav cilj iznjedrio je potrebu za razgovorima o nastavku političke suradnje s partnerima unutar Domoljubne koalicije, ali je HSP AS potvrdio spremnost samostalnog izlaska na izbore ako drugim partnerima primarni cilj bude njihova unutarstranačka problematika, a ne nacionalni interesi.

Deklaracija o političkom djelovanju HSP AS s ciljem očuvanja nacionalnog jedinstva

Temeljeći svoje političko djelovanje na pravaškoj tradiciji i političkoj ostavštini dr. Ante Starčevića te polazeći od temeljnog političkog načela koje kaže kako nacionalni interesi ne mogu biti predmet političke trgovine i poštujući neporecivu činjenicu da je samostalna i suverena Republika Hrvatska nastala nakon plebiscitarno izraženog jedinstva svih domoljubnih političkih snaga na prvim slobodnim i demokratskim izborima 1990. godine, te da je državnost i suverenost obranjena i potvrđena u pravednom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, a uvjereni kako Hrvatska ima potencijal i može biti mjesto za kvalitetan i sretan život svakog njezinog građanina, Glavni Stan i Predsjedništvo Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, na zasjedanju održanom 09. 07. 2016. godine u Iloku usvojili su tekst ove Deklaracije kao platformu za razgovore s drugim političkim snagama istog ili sličnog političkog svjetonazora te kao smjernice svog političkog djelovanja u narednom političkom ciklusu:

1. Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević želi surađivati sa svim političkim strankama koje ne dovode u pitanje samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, čiji politički program uvažava demokratska načela zapadne civilizacije i pravnu stečevinu Europske unije, koje su spremne prihvatiti državotvorne ideje starčevićanstva kao temelj za očuvanje nacionalnih interesa, te koje temelj svog političkog djelovanja imaju u Socijalnom nauku Katoličke crkve.

2. Naše buduće političko djelovanje želimo temeljiti na toleranciji, dijalogu i međusobnom uvažavanju kao neophodnim polazištima za razgovore i dogovore u kojima se mogu okupiti sve političke snage koje žele dati svoj doprinos za bolju budućnost Republike Hrvatske. Svaku vrstu isključivosti smatramo bitnom preprekom u ostvarivanju nacionalnih interesa, odnosno u postizanju političkih ciljeva koji vode do gospodarskog i socijalnog blagostanja.

3. Domovinski rat smatramo nametnutim, obrambenim i pravednim, a branitelje i sve sudionike Domovinskog rata populacijom koja ima pravo na posebno uvažavanje u društvu. Nikad ne smijemo prestati tragati za povijesnom istinom o uzrocima Domovinskog rata, a svaki pokušaj politizacije te teme i tendencije krivotvorenja povijesti radi podjele krivnje i nametanja ideje o tzv. građanskom ratu najoštrije osuđujemo i smatramo pogubnima za očuvanje nacionalnog jedinstva. Vrijednosti proistekle iz takvog Domovinskog rata treba čuvati, štititi sva stečena prava obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te svih onih koji su na bilo koji način sudjelovali u obrani, očuvanju i stvaranju suverene, samostalne i nezavisne Republike Hrvatske. HSP AS kao dio buduće izvršne vlasti će davati poticaj istoj da se ne prestane tragati za nestalima u Domovinskom ratu i kažnjavanje izvršitelja i nalogodavaca svih zločina i zločinaca protiv hrvatskog naroda kako iz Domovinskog rata tako i iz Drugog svjetskog rata, ali i svih godina komunističkog terora nad hrvatskim narodom.

4. Demografska obnova prioritetni je strateški cilj državotvorne hrvatske politike. Stvaranje uvjeta za prestanak iseljavanja mladih ljudi, omogućavanje njihovog kvalitetnog školovanja u Republici Hrvatskoj i osiguravanje zapošljavanja koje će jamčiti egzistenciju i dostojanstven život, politički su ciljevi koji nemaju alternativu.

5. Zaustavljanje devastacije i nestajanja ruralnih područja posebno je važno pitanje zbog očuvanja nacionalne baštine, ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske, ali i zbog nacionalne sigurnosti.

6. Ulaganje u znanost i obrazovanje treba biti u službi gospodarskog razvoja Hrvatske, ali i demografske obnove. Mladim ljudima moramo omogućiti da u Republici Hrvatskoj imaju jednake mogućnosti za obrazovanje, studiranje i znanstveno usavršavanje kakve imaju njihove kolege u najboljim školama i na najboljim europskim sveučilištima.

7. Sustav socijalne zaštite mora biti pravedan i polaziti od socijalnog cenzusa. Svaki građanin Republike Hrvatske mora imati mogućnost za dostojanstven život. Država mora pomagati svakome kome je pomoć potrebna, ali u skladu s njegovim stvarnim potrebama u odnosu na vlastite mogućnosti i potrebe za dostojanstven život.

8. Zdravstvena skrb mora biti dostupna svakom građaninu Republike Hrvatske pod jednakim uvjetima. Ničije zdravlje, odnosno mogućnost da bude izliječen ne smije ovisiti o njegovim materijalnim mogućnostima.

9. Gospodarski razvoj države mora biti ravnomjeran na cijelom njezinom teritoriju i mora biti utemeljen na otvorenosti za inozemna ulaganja. Hrvatska u svom gospodarskom razvoju mora iskoristiti geostrateške prednosti i izgradnju velikih infrastrukturnih objekata koji će biti dijelovi velikih kontinentalnih prometnih i energetskih pravaca i stavljeni u funkciju zamašnjaka za druge grane industrije i obrta.

10. HSP AS daju potporu malom i srednjem poduzetništvu na tragu našeg programa „Hrvatska prijatelj poduzetniku!“

11. Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević se zalaže za poštovanje pravne stečevine Europske unije, kako u dijelu koji se odnosi na obveze građana prema državi, tako i odredbama koje propisuju pravedan i korektan odnos države prema građanima. Inzistiramo da se Hrvatska odrekne pravne prakse koja je nepoznata u ostatku Europske unije, a koja je dovela do masovne blokade računa građana i pravnih osoba.

12. Hrvatska mora neprestano voditi računa o Hrvatima koji žive izvan granica Republike Hrvatske, a posebno mora poštovati ustavnu obvezu vođenja brige o Hrvatima u BiH, u kojoj su oni konstitutivni narod i zbog čega se s pravom može reći da je to druga domovina Hrvata.

13. Republika Hrvatska mora biti most suradnje iseljene, raseljene i domovinske Hrvatske te poticati politiku povratka Hrvata na svoja ognjišta i u tom smislu im pružati pogodnosti za ulaganje u gospodarstvo.

14. Hrvatska vanjska politika mora biti okrenuta prema srednjoeuropskim integracijama i povezivanjima na interesnoj osnovi unutar Europske unije, a posebno na prostoru između Jadrana i Baltika. Nikada ne smijemo dopustiti da vanjska politika diktira unutarnju, nego taj proces mora biti obrnut.

glavni tajnik               predsjednik Glavnog stana                predsjednik HSP AS

Pero Ćorić                   Tomislav Vlajnić dr. med.                  Ivan Tepeš prof.

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*