Međimurje Press
Vijesti

Cjepivo protiv COVID-19-2.7 milijardi eura hitne potpore EU za zajedničku nabavu cjepiva

U Bruxellesu je održana sjednica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. Bila je to prigoda za razmjenu stajališta i novih informacija o Strategiji Europske unije za cjepiva protiv bolesti COVID-19 s povjerenicom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stellom Kyriakides.

„Novi slučajevi pandemije potvrđuju da virus neće nestati sam od sebe, stoga nam je potrebno učinkovito cjepivo za liječenje oboljelih. U tom kontekstu, zanima me ima li nekih novih informacija kada bi cjepivo moglo biti dostupno, uz, naravno, osiguranje visoke razine njegove sigurnosti i učinkovitosti. Jednako tako zanima me hoće li biti novih smjernica za države u slučaju novog vala pandemije?“, upitala je zastupnica Glavak povjerenicu Kyriakides tijekom rasprave.

Kyriakides: Cjepivo protiv COVID-19 unutar 12 do 18 mjeseci

Povjerenica Kyriakides odgovorila je da države članice moraju pojačano testirati građane i locirati neposredne kontakte. Ubrzani proces razvoja novog učinkovitog cjepiva trebao bi ukupno trajati 12 do 18 mjeseci. Najavila je izradu nove komunikacija Europske komisije s uputama u slučaju novog vala pandemije, koja će biti objavljena 15. srpnja.

Strategija Europske unije za cjepiva protiv bolesti COVID-19

Povjerenica Kyriakides u uvodnom je obraćanju obavijestila zastupnike o Strategiji Europske unije za cjepiva protiv bolesti COVID-19, koja je objavljena u lipnju. Ona se temelji na dva ključna stupa. Prvo, Europska komisija će pokrenuti zajedničku nabavu cjepiva preko Instrumenta Europske unije za hitnu potporu, koji je težak 2.7 milijardi eura. Dodatna sredstva, ukoliko budu potrebna, osigurat će se kroz zajmove Europske investicijske banke. Kako bi podržala tvrtke u brzom razvoju i proizvodnji cjepiva, Europska komisija će u ime država članica sklopiti sporazume s pojedinim proizvođačima cjepiva. U zauzvrat za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom vremenskom okviru, Europska će komisija financirati dio prvih troškova s kojima se suočavaju proizvođači cjepiva.

Drugo, regulatorni procesi bit će fleksibilni, ali ostati stabilni. Zajedno s državama članicama i Europskom agencijom za lijekove, Europska komisija će u najvećoj mjeri iskoristiti postojeće fleksibilnosti u regulatornom okviru EU-a za ubrzanje autorizacije i dostupnosti uspješnih cjepiva protiv COVID-19. To uključuje ubrzani postupak autorizacije, fleksibilnost u vezi s označavanjem i pakiranjem i prijedlog da se osiguraju privremena odstupanja od određenih odredbi zakonodavstva o genetski modificiranim organizmima kako bi se ubrzala klinička ispitivanja cjepiva protiv COVID-19 i lijekova koji sadrže genetski modificirane organizme.

Dosadašnja ulaganja Europske unije u istraživanja cjepiva

Europska komisija udružila je snage s globalnim partnerima i 4. svibnja 2020. organizirala donatorsku konferenciju u okviru inicijative za Globalni odgovor na koronavirus. Kako bi pridonijela postizanju ciljeva Globalnog odgovora na koronavirus, Europska komisija obvezala se na jednu milijardu eura u obliku bespovratnih sredstava i 400 milijuna eura u jamstvima za zajmove, preoblikovanjem prioriteta programa Obzor 2020 (jedna milijarda eura), mehanizma RescEU (80 milijuna eura), Instrumenta za hitnu potporu (150 milijuna eura) i vanjskih instrumenata (170 milijuna eura).

CEPI-ju (Koalicija za inovacije za spremnost za epidemiju) će se donirati 100 milijuna eura, a Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 158 milijuna eura. Financiranje u okviru mehanizma RescEU bit će namijenjeno nabavi, stvaranju zaliha i distribuciji cjepiva, terapeutika i dijagnostike.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja