medjimurjepress@gmail.com

Darinka Krička: “Bila sam na liječenju”

Nakon boravka u Australiji, vratila se u London na liječenje

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu koju je 10. srpnja ove godine podnijela bivša predsjednica uprave MTČ Tvornice čarapa u Čakovcu i članica uprave MTČ Dječje trikotaže u Prelogu Darinka Krička, koja se nalazi u zatvoru u Varaždinu.

Navodi da je napustila Hrvatsku prije nego je donesen ikakav istražni ili optužni akt protiv nje, da nije znala da je protiv nje u tijeku kazneni progon i da je podignuta optužnica te izdan Europski uhidbeni nalog. Dodala je još da je u sedamdesetoj godini života i lošeg zdravstvenog stanja te da ne raspolaže novčanim sredstvima u visini tri milijuna kuna koja joj je određena kao jamstvo.

Smatra da se njezin boravak u istražnom zatvoru pretvara u odsluženje kazne zatvora, budući da joj je oduzeta sloboda prije godinu dana, a glavna rasprava još nije zakazana. Krička je 20. lipnja 2018. predana Hrvatskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga izdanog 17. siječnja 2015. Tijelima kaznenog progona bila je nedostupna od studenoga 2013. do lipnja 2018., a nalazila se na području Ujedinjenog Kraljevstva. Neko vrijeme boravila je i u Australiji, da bi se ponovno vratila u London na, kako tvrdi, liječenje. No, nikad nije podnijela zahtjev HZZO-u da liječenje u inozemstvu. Tereti se da je počinila osam kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ustavni sud ističe da određivanje i produljenje istražnog zatvora zbog postojanja opasnosti od bijega ima preventivni karakter sprečavanja bijega osobe za koju postoji osnovana sumnja da je počinila neko kazneno djelo.

Ustavni sud smatra da je drugostupanjski sud ocijenio žalbene navode podnositeljice i u obrazloženju dostatno obrazložio relevantne i ustavnopravno prihvatljive razloge za određivanje istražnog zatvora, odnosno postojanje osobitih okolnosti koje upućuju na postojanje od bijega.

Ustavni sud primjećuje da istražni zatvor protiv podnositeljice traje od 20. lipnja 2018., optužnica je podignuta 30. svibnja 2014., a postala je pravomoćna 20. listopada 2014. “Ustavni sud ocjenjuje da je u dosadašnjem tijeku postupka bilo zastoja radi višegodišnje nedostupnosti podnositeljice tijelima kaznenog progona u Republici Hrvatskoj. Podnositeljica je uhićena temeljem Europskog uhidbenog naloga i predana Republici Hrvatskoj. Unatoč činjenici da tijekom jednogodišnjeg istražnog zatvora nije zakazana glavna rasprava, provjerom u pisarnici Županijskog suda u Varaždinu utvrđeno je da se još uvijek traga za trećeokrivljenim Špirom Krička, iz kojih razloga nema uvjeta za održavanje glavne rasprave”, navodi se u presudi Ustavnog suda koji je ocijenio da podnositeljici nisu povrijeđena ustavna prava.

Izvor: www.vecernji.hr

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*