Događanja u Općini Selnica

U četvrtak, 21. veljače 2019., u 18:30 u dvorani stare škole u Selnici prikazat će se film GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA.


Ovaj dokumentarni film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada Vukovara, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Pratit ćemo njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno ćemo predočiti svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.
Film je namijenjen sedmim i osmim razredima osnovne škole te srednjoškolcima, a i svima ostalima koji žele saznati istinu o patnjama naših branitelja u ratu.
Ulaz je slobodan.

BESPLATNI PREGLED DIOPTRIJE I OČNOG TLAKA

U utorak, 22.01.2019., od 9,00 do 13,00 sati u dvorani stare škole u Selnici, Poliklinika sveti Nikola iz Varaždina, besplatno će provoditi pregled dioptrije i očnog tlaka.

SURADNJA OPĆINE RADENCI I OPĆINE SELNICA

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, sa svojim suradnicama Emilijom KosBosiljkom Oletić i Gordanom Vugrinec Tomšić, u utorak je boravio u radnom posjetu Općini Radenci.

Slovenski model financiranja općina po mojem je mišljenju mnogo realniji od našeg  i odraz stvarnih potreba svake općinske sredine, pa bi bilo vrijedno barem ga razmotriti, zaključio je nakon posjeta slovenskoj Općini Radenci načelnik Općine Selnica Ervin Vičević. prosjek primanja kreće oko 1.150 eura mjesečno. Ova slovenska općina prošle je godine baratala proračunom od 4,9 milijuna eura, dok će ove godine kroz općinsku blagajnu proći impozantnih 9,2 milijuna eura.

Analizirajući izvore proračunskih prihoda svog kolege, načelnik Vičević naglasio je kako naši općinski čelnici mogu samo sanjati tako izdašnu potporu. U Sloveniji nema županija, ističe Vičević, a država je podijeljena na 212 općina od kojih svaka dobiva glavarinu u iznosu od 560 eura po stanovniku. Slovenski model pokazuje da je to moguće i ne vidim razlog zbog kojeg njegove najbolje značajke ne bismo primijenili i kod nas. Uvođenjem glavarina i drugih prihoda koji su ovdje namijenjeni lokalnoj samoupravi i mi bismo, bez problema, pokrivali sve troškove te imali sasvim dovoljno novca za investiranje i razvoj.

Napomenimo da je načelnik Općine Radenci Roman Leljak, koji je na ovu dužnost izabran prije nepuna tri mjeseca, istaknuo je suradnju slovenske i međimurske općine važnom, kao i snagom za zajedničke europske investicijske projekte.

(mp)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*