Međimurje Press
Vijesti

Donacijom dodatno opremljen laboratorij Centra održivog razvoja!

Međimursko veleučilište u Čakovcu dobilo je još jednu vrijednu donaciju. U Centar održivog razvoja stigla je svjetiljka koja biljkama omogućava optimalne uvjete za rast i razvoj.

Svjetiljka, donacija tvrtke Energy plus, koristit će se u laboratoriju „Biokemija okoliša“ Centra održivog razvoja. Svjetlost je potrebna u određenoj fazi mikropropagacije visoko energetske biljke – miskantusa. Potrebno je određeno osvjetljenje po jedinici površine te će svjetiljka omogućiti kvalitetniji rast.

– U našem području u kojem je razvijeno cvjećarstvo, primjena ovakvog tipa svjetiljke je velika. Primjerice, za miskantus vlada velik komercijalni interes, a krizantema je najjednostavniji i školski primjer moguće upotrebe. Mogućnosti postoje i za sav drugi biljni materijal jer je taj način uzgoja puno brži i biološki čišći te je veća produkcija biljaka po jedinici površine – kazala je dr. sc. Silvija Zeman, voditeljica laboratorija „Biokemija okoliša“.

Kao i druge, i ova donacija je dobrodošla, a upotpunit će dobro opremljen laboratorij Centra održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Tvrtka Energy plus, među ostalim, bavi se i hortikulturalnom rasvjetom te su u suradnji sa znanstvenom zajednicom ponudili određenu rasvjetu za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru.

Mario Kos iz Energy plusa naglasio je da svjetiljka iz donacije omogućava biljkama optimalne uvjete za rast i razvoj.

– Ovo je rasvjeta s 350 mikromola u sekundi, što je mjerna jedinica u kojoj se izražava hortikulturalna rasvjeta. Svjetiljka ima podešavanje kako bi bila pogodna za razne biljke – rekao je Kos.

– Masovna primjena kod nas još nije toliko uzela maha, ali postoji masovna primjena vani. Ova je rasvjeta namijenjena za poličasti uzgoj, dakle na policama, a za uzgoj u staklenicima rade se drugačije lampe. Primjenjuju se od uzgoja marihuane do salate, rajčice, pa čak i maćuhica za salatu – dodao je Kos.

Vox media d.o.o.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja