Međimurje Press
Vijesti

Dostojan oproštaj od fra. Antuna Jesenovića

FRA ANTUN JESENOVIĆ, prvi župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu preminuo je 19. ožujka 2020., te je sahranjen 21. ožujka 2020. u Franjevačkoj grobnici u Čakovcu. Zbog pandemije koronavirusa bio je ograničen broj ljudi koji su mogli doći na sprovod.

Dostojan oproštaj pun pijeteta i emocija priređen je u petak, 19. lipnja 2020. na čakovečkom groblju Mihovljan.

Poslije oproštaja na groblju održana je sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu koju će predvodio njegov brat fra Franjo Jesenović.

Fra Antun Jesenović rođen je 21. svibnja 1953. u Domašincu u velikoj pobožnoj i glazbenoj obitelji (dva ujaka – treći je poznati Florijan Andrašec – i jedan bratić te brat Franjo također su franjevci, svećenici i glazbenici). Nakon klasične gimnazije u Samoboru stupio je 25. kolovoza 1970. u Franjevački red, a poslije odsluženja vojnog roka studirao je dvije godine filozofiju na Trsatu i potom tri godine teologiju u Asizu na „Pontificia universitas lateranensis“. Tamo je u Porcijunkuli, kolijevci Franjevačkog reda, 20. svibnja 1979. zaređen za svećenika. Vrativši se u Hrvatsku, izvanredno studira orgulje na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Dvadeset je godina bio u Zagrebu vjeroučitelj u samostanu, a od 1990. i u školi na Kaptolu, te orguljaš, zborovođa i učitelj glazbe, a posljednjih devet godina, najviše koliko redovnički propisi dopuštaju, i gvardijan toga najvećega i matičnoga samostana u Provinciji. Godine 1999. dolazi u Čakovec i ostaje dvanaest godina župnikom Župe sv. Antuna Padovanskog. Zatim šest godina, poglavar, gvardijan i čuvar Svetišta Majke Božje Trsatske. Godine 2017. postaje župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije i predstojnik Franjevačkog samostana u Klanjcu, gdje je bio sve do svoje smrti.

Tekst i foto: Pavo Jazvić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja