Državni ured za reviziju dao negativno mišljenje Crvenom križu Čakovec

Državni ured za reviziju potvrdio da su tri gradska društva Crvenog križa – Čakovec, Rovinj i Zaprešić – dobila nepovoljno mišljenje, hrvatski Crveni križ za N1 je potvrdio da je smijenjen ravnatelj jednog od negativno ocijenjenih društava Crvenog križa.

Izvješće se odnosi na financijska izvješća i usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

Hrvatski Crveni križ za N1 je potvrdio da je upoznat s izvješćima te s činjenicom “da su tri društva Crvenoga križa (Čakovec, Rovinj i Zaprešić), od ukupno 131 društava koliko ih djeluje na području RH, dobila negativno mišljenje” te da su zbog negativne ocjene revizije – smijenili ravnatelja društva Crvenog križa u Zaprešiću.

U odgovoru dodaju da “iako društva Crvenoga križa imaju vlastitu pravnu osobnost, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa, u skladu sa svojim ovlastima, prati aktivnosti drušatva, daje savjetodavnu pomoć te upute i smjernice za rad”. Ipak, kažu, revizija je pokazala da se “pojavljuje manji broj slučajeva s nepravilnostima”. 

“Za Hrvatski Crveni križ, najveću humanitarnu organizaciju u RH, iznimno je važno da se sve aktivnosti provode transparentno, zakonito i pravilno jer nam je povjerenje javnosti ključno. Upravo zato Hrvatski Crveni križ iznimno je zainteresiran da se sve nepravilnosti što prije uklone. Uostalom, čim su stigle prve informacije o nepravilnostima u radu na području Gradskog društva Crvenog križa Zaprešić, imenovan je novi ravnatelj kako bi se ispravili svi nedostatci u radu. U sklopu plana nadzora, Hrvatski Crveni križ obići će sva tri društva Crvenoga križa kako bi im se pomoglo u uklanjanju nepravilnosti i poboljšanju rada”, 

Podsjećamo, prema izjavi Biserke Čoh Mikulec, pomoćnice glavnog revizora da su se nepravilnosti odnosile na provedbu naloga i preporuka, planiranje, financijske izvještaje, prihode, rashode. 

“Konkretno, vezano uz društvo Crvenog križa grada Čakovca, utvrdili smo da isplate u iznosu većem od 130 tisuća kuna su obavljene bez dokumentacije na temelju koje bi bilo vidljivo kome su te isplate dane i na temelju čega. Za društvo Crvenog križa grada Rovinja utvdili smo da su četiri fizičke osobe potpisale da su preuzele sredstva pomoći umirovljenicima i to za 87 umirovljenika i da nema dokumentacije da su umirovljenici dobili tu pomoć. Mi smo sva izvješća dostavili DORH-u”, kazala je pomoćnica glavnog revizora.

Izvor: http://hr.n1info.com

O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*