Međimurje Press
Kultura i obrazovanjeVijesti

Dvije škole iz Međimurske županije, I. osnovna škola Čakovec i Osnovna škola Hodošan dobile status AI certificirane škole!

Priliku za suradnju, razmjenu informacija, znanja i iskustava svim učiteljima, nastavnicima i ravnateljima iz osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske pruža CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC koja se obilježava svake godine. Konferencija osim učitelja, nastavnika i ravnatelja okuplja i članove znanstveno-istraživačke zajednice, profesore na fakultetima, CARNET inženjere i koordinatore te informatičke stručnjake i poduzetnike iz područja informacijsko-komunikacijske tehnologije. CUC svim sudionicima omogućava razmjenu informacija, iskustava i znanja povezanih s informacijsko-komunikacijskom tehnologijom i korištenjem iste u edukaciji uz prilagođavanje i pedagoški pristup.

Tradicionalno se održava već dugi niz godina, a ove se godine oko 1000 sudionika okupilo na 23. po redu  CARNET-ovoj konferenciji za korisnike pod nazivom „Nove prilike“ te je program ponajviše bio posvećen hibridnom i fleksibilnom obrazovanju, odnosno nastavi na daljinu i tehnologijama koje pomažu u provođenju iste, implementaciji umjetne inteligencije u obrazovanju i primjeni tehnologije za zeleni i održivi razvoj u školama. Konferencija se odvijala u razdoblju od 27. do 29.10.2021. u Konvencijskom centru Šibenik.

Tijekom tri danja trajanja konferencije održane su mnoge radionice, interaktivna izlaganja i panel rasprave  kroz koje su sudionici stekli nova i usavršili postojeća znanja i iskustva. Nekolicina radionica i interaktivnih izlaganja bila je o umjetnoj inteligenciji koju su učenici prošlogodišnjih osmih razreda diljem Lijepe naše imali prilike upoznati prošle školske godine rješavajući besplatni online tečaj Elements of AI koji su pokrenuli CroAI, Agencija 404 te Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Rektorom i Sveučilištem u Helsinkiju. Svi sudionici aktivno su sudjelovali, učili, promišljali, rješavali problemske zadatke i primjenjivali naučeno.

Tečaj je završilo sveukupno 713 učenika iz osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a među najboljima našle su se i dvije škole iz Međimurske županije – I. osnovna škola Čakovec i Osnovna škola Hodošan koje su postale AI certificirane škole dok su učenici dobili prigodne majice. Uz to, škole su dobile i poziv CARNET-a za sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji za korisnike. Tako su na konferenciji sudjelovali ravnatelj I. osnovne škole Siniša Stričak te učiteljice informatike Ivana Ružić i Ivana Vadlja, a iz Osnovne škole Hodošan ravnatelj Damir Kovačić i učiteljica informatike Jasminka Horvat.

Sudjelovali su na zanimljivim radionicama i interaktivnim izlaganjima te su se vratili puni zanimljivih dojmova te novih i kreativnih ideja za daljnji rad.

Ivana Ružić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja